7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Bakan Eker Diyarbakır'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yeterli damızlık hayvan bulunamaması durumunda Türkiye'nin yatırım rüzgarı fırsatını kaçıracağını söyledi.

Klass Otel'de düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Bakan Eker, ithalata izin vermeyen mevzuattan yakındığını ifade ederek, "BSE hastalığı süt sığırlarının et ve kemik unuyla beslenmesinden oluştu. Bazı ülkelerde bu yemlerin tüketimi yasaklandı. Burada bir takım standartlar getirip güvenlik şartlarını oluşturup, vaka görülmeyen bölgelerden ithalatın açılmasını şahsen doğru buluyorum. Bu ulusal menfaatler açısından doğru karar olacaktır. BSE hastalığı görülmeyen ülkelerden ithalata izin verilmeli" diye konuştu.

SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan da, ithalatın kontrollü yapılması gerektiğini ifade ederek, "En az her çiftlik başına 100 hayvan olmalı, mutlaka bir sanayiciyle sözleşmesi olduğunu ilan etmeli ve yatırım yapacağı yer sürünün verimli büyümesine hizmet etmeli" dedi. Yabancı yatırımcıların da ithalata izin verilmesi durumunda kendi hayvanlarıyla koşarak geleceğini belirten Bahçıvan, "Bu anlamda Almanya, Fransa, Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerden talepler var. Hayvancılıkla ilgili yatırımlar sadece büyük firmalarca yapılmıyor. Eğer ithalat serbest bırakılırsa GAP bölgesinde çiftlik KOBİ'leri oluşturulacaktır. Çünkü 100 başlık bir çiftliğin maliyeti 1.5 milyon dolar.. Türkiye 10-15 yıl sonra Dünya Ticaret Örgütü'nün korumacılığı yasaklayan kuralları nedeniyle hayvancılığın tamamen çökeceği ve net ithalatçı durumuna düşeceği bir noktaya doğru hızla ilerliyor" şeklinde konuştu.

İlk kez 1996 yılında İngiltere'de ortaya çıkan ve ardından AB ülkelerinden canlı hayvan ithalatının durdurulmasına neden olan deli dana, bilimsel adıyla BSE hakkında ise SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, "Bu bir efsanedir, Türkiye'yi 10 yıl sonra et ithalatçısı yapmak için düzenlenmiş bir oyundur. Bir gün gelir BSE'nin çaresi bulunursa 10 yıl sonra 8 yeni liraya satılan eti 3 liraya sat diyebilirler. Bu taktiklere bu yalanlara yenilmeyelim. 25 AB üye ülkesi kendi aralarında satış ve ihracat yapıyor" dedi. Bahçıvan, hükümetin, ithalata izin verecek mevzuat değişikliğini kamuoyunda oluşacak 'deli daha hastalığı geliyor' yolundaki haberlerden doğacak siyasi risk nedeniyle yapmak istemediğini ileri sürdü.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2006 Pazar 16:26:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?