7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Bakan Yılmaz geldi

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP Eylem Planı denildiği zaman sadece olaya fiziki olarak bakmamak gerektiğini, sosyal olarak da bakmak gerektiğini belirterek, "GAP için hükümetimiz krize rağmen bölgeye verdiğimiz önemin göstergesi olarak 20 milyar TL ek para aktardı" dedi.

Adıyaman'dan helikopterle Diyarbakır'ın Çermik ilçesine gelen Bakan Yılmaz, burada Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Çermik Kaymakamı Murat Erkan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Çermik Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nin (ÇATOM) açılış töreninde konuşan Yılmaz, dedesinin uzun yıllar önce Bingöl'den göç ederek Çermik'e yerleştiğini belirtti. Babasının da Çermik'te doğduğunu ve 20'li yaşlarına kadar burada yaşadığını anlatan Bakan Yılmaz, "Ben ilk kez buraya geldim. Uzun yıllar aileme konukseverlik yapan, güzel anılar yaşatan Çermik halkına teşekkür ediyorum" dedi.

Yılmaz, AK Parti hükümeti döneminde yeni GAP Eylem Planı hazırlandığını ve 2008-2012 yıllarını kapsadığını söyledi. Normal akışına bırakıldığı zaman GAP için 7-7.5 milyar TL aktarılacağını ifade eden Yılmaz, "Hükümet olarak krize rağmen, bütçemizdeki kısıtlamalara rağmen bölgeye verdiğimiz önemin göstergesi olarak 20 milyar TL ek bir para aktardık. Son derece anlamlı ve önemli kaynaklar aktardık. Enerji yatırımı için şimdiye kadar gerekli yatırımlar yapılmış. Şu anda GAP Bölgesi'ndeki tarım alanlarının yüzde 16'sı sulanabiliyor.

Fakat geç kalmamızın da hayırlı bazı sonuçlar verdiğine inanıyorum. İlk yapılan bilinçsiz ve vahşi sulama sonucu topraklarda tuzlanma meydana geldi. Şimdi daha bilinçli bir şekilde sulama yapılacak. Sulama alanının yanı sıra altyapı konusunda da yatırımlar yapılacak. Sosyal boyutuyla da, ekonomik boyutuyla da sosyal gelişme programı kapsamında eğitim, sağlık ve SODES programlarına destekler sağlanıyor. İŞKUR ile aktif işgücü çerçevesinde eğitim destekleri sağlanıyor" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, kalkınma ve gelişim denildiği zaman bundaki nihai amacın insan olduğunu, insanın huzuru, refahı, rahat bir ortamda yaşamasını sağlamaya çalıştıklarını vurgulayarak, "GAP Eylem Planı dediğimiz zaman sadece olaya fiziki olarak bakmamamız lazım. Sosyal olarak da bakmamız gerekir. Burada özellikle hedef grup olarak kadınların seçilmesi çok önemlidir. Toplumumuzun yarısı kadınlardan oluşuyor, çocuklarımızı kadınlar yetiştiriyor. Uzun yıllar şiddetin, gerginliğin yaşandığı bölgede kadınların bakışı son derece önemlidir.

Sosyal, ekonomik, kültürel hayata kadınlarımızı katmamız lazım. Yapacağımız çalışmaların sonucunda daha fazla huzur ve refah olacaktır. Kalkınma ajansları ve AB fonları var. Bunun için benim önemli bir projem var, ama ekonomik gücüm yok deme lüksü ortadan kalkmıştır" şeklinde konuştu.

Eureko Achmea Vakfı Başkanı Wim Stille de konuşmasında, Çermik ÇATOM'un açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından kolbastı oyunu ve davul-zurna eşliğinde folklor gösterileri yapıldı. Daha sonra Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, Çermik ÇATOM ile buradaki kurslara katılan kadınların yaptığı yıl sonu sergisini açtı. Sergi açılışının ardından ÇATOM Merkezi'nde bulunan ana sınıfı öğrencilerine Bakan Yılmaz kendi elleri ile karnelerini vererek tebrik etti. Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, daha sonra helikopterle Diyarbakır'a hareket etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 11:21:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?