8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Baro başkanları toplandı

BARO BAŞKANLARI DEMOKRATİK AÇILIM İÇİN DİYARBAKIR'DA TOPLANDI

Diyarbakır Baro Başkanlığı tarafından düzenlenen ve 45 ilin baro başkanının katıldığı "Barolar Açılımı Tartışıyor" konulu 2 gün sürecek toplantı start aldı.

Diyarbakır Baro Başkanlığı tarafından düzenlenen "Barolar Açılımı Tartışıyor" konulu toplantıya 45 ilin baro başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Vekili Berra Besler katıldı. Toplantının sadece açılış kısmı basına açık olurken, gazetecilere açıklama yapan Baro Başkanı M. Emin Aktar, Kürtlerin savaşlarda Türkler ile beraber olduklarını fakat tarih kitaplarına zararlı milletler diye geçtiklerini söyledi. Aktar konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün Türkiye Barolar Birliği olarak demokratik açılımı

tartışmak için buradayız. Elbette barolarımız birbirinden ayrı görüşlere sahip olacaklardır, bu son derece doğaldır. Asayiş sorunu, Güneydoğu sorunu ve en sonunda adı kondu Kürt sorunu dendi. Binlerce insanın yaşamına, toplumsal ve ekonomik tahribata neden oldu. Yıllardır herkes Kürtler ile Türklerin et ve tırnak gibi olduklarını söylediler ama etle tırnak gibi olmak ifadesinden Kürtlerin algıladığı, kendilerinin tırnak oldukları ve uzadıkça atıldıklarıdır. Malazgirt'te Bizans'a karşı savaşan,

Çanakkale'de yan yana gömülen ve Kurtuluş Savaşı'nda omuz omuza çarpışan Kürtlerin adları tarih kitaplarına zararlı cemiyetler olarak geçirilmiştir. 12 Eylül darbesi ve özellikle Diyarbakır cezaevinde yaşananların ardından demokratik anlamda mücadelelerini tamamen ortadan kaldırılınca sorun bir kez daha silahlı isyan ile gündeme gelmiştir. 25 yıllık çatışmalı dönemde resmi rakamlara göre 40 bin kişi yaşamını yitirmiştir. 2 bin 800 faili meçhul cinayet, bin 300 kişinin ise kayıp olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu süreçte yaklaşık 350 bin kişi gözaltına alınmış, 54 bin kişi ise tutuklanmıştır. Sorunun çözümü için son dönemlerde atılan adımlar toplumda çözüme yönelik umutları arttırmışken son birkaç ayda yaşanan parti kapatma ve seçilmişlere yönelik tutuklamalar hükümetin muhaliflerini sindirme çabası olarak gelişmiştir. Bölgede avukatlık yapıyorsanız her an örgüt üyesi olarak gözaltına alınma ve tutuklanma ile karşı karşıyasınız. Çocuklar ağır ceza mahkemesinde silahlı örgüte üye olarak tutuklanmaktadır.

Çatışmaların sürmesi süreci zedeleyecektir. Çözüme yönelik somut adımın atılması olmazsa olmazıdır. Artık bizler de silahın bir hak arama aracı olarak kullanılmasına son verilmesini talep ediyoruz. Kürtler anadilleri ile eğitim alabilmelidir. Şiddet ortamı ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Vekili Berra Besler ise "Türkiye Barolar Birliği ülkemizin enerjisini tüketen bu soruna sessiz kalmamış ve bundan 10 yıl önce 1999 yılında hazırladığı rapor ile kamuoyuna sunmuştur. Basında açılım hız kazanıyor deniliyor ama ben hala hazır olmadığını düşünüyorum. İçişleri Bakanı bir anayasa değişikliğinin olacağını söyledi ancak bu değişikliklerin neler olacağını göreceğiz" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam ederken, 2 gün sürecek toplantının ardından demokratik açılıma fayda sağlayacağına inanılar bir rapor hazırlanacak.

BARO BAŞKANLARI DEMOKRATİK AÇILIM İÇİN DİYARBAKIR'DA TOPLANDI
BARO BAŞKANLARI DEMOKRATİK AÇILIM İÇİN DİYARBAKIR'DA TOPLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2010 Cumartesi 14:12:01
Güncelleme :16 Ocak 2010 Cumartesi 21:46:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?