5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Barzani Kürtleri direnişe çağırdı

Kürdistan Demokratik Parti'nin (KDP) 12 Ekim'de Mesut Barzani başkanlığında yapılan toplantısında, Türkiye ile ilgili sert kararlar alındı. Toplantıda Barzani'nin, Türkiye'nin muhtemel bir sınır ötesi operasyonuna karşı Kürtler'i direnişe çağırdığı öğrenildi.


Mesut Barzani adına Kuzey Irak'ta yayın yapan televizyon ve radyolara açıklama yapan KDP'nin Zaho Genel Karargah Başkanı Dr. Rizgar Sindi, 12 Ekim tarihinde Türkiye ile ilgili yaptıkları olağanüstü toplantıda alınan kararları anlattı. Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyonuna sert karşılık verileceğini söyleyen Sindi, "Kürt halkı buna göre mevzilenmesini ve örgütlemesini iyi yapsın. Türkiye, Kürdistan varlığını tarihten silmek istiyor. Kesin amacı bu. Saddam Hüseyin, Kürtler'i katliamlarla bitiremedi, Türkiye nasıl bitirecek. Olası bir saldırıda Türkiye zararlı çıkacaktır. Ankara'nın Kürtler'in barış ve diyalog çağrılarını dikkate alması gerekir, aksi taktirde tüm Kürtler Türk işgaline karşı direnecek" dedi.


Dr. Rizgar Sindi, ''Başkan Barzani başkanlığında yaptığımız toplantının ayrıntılarını ve ele almış olduğu önemli konuları halkımızla paylaşmak istiyoruz. Her ne kadar sınır ötesi operasyon yapılabileceğine ihtimal vermiyorsak da, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine operasyon düzenlemesinin birinci amacı Kürt halkının bir iktidar, hükümet ve parlamentoya sahip oluşunu hazmedememesinden dolayıdır. Türkiye, buradaki Kürt hukukunu ve hükümetini kendi devletleri üzerinde bir tehdit olarak görüyor.


Sadece Türk devleti değil, din kardeşi olduğumuz birçok Arap ve komşu ülke de Kürtler'in özgürlüğünü kendi devlet gelenekleri üzerinde tehlike olarak görüyor. Türkiye, 'Biz PKK için oraya gideceğiz, sınır ötesi operasyon yapacağız' diyor. PKK ile bir daha savaşmayacağız. Kendi ulusal, kültürel haklarını isteyen bir Kürt grubuna karşı kesinlikle bir daha silahlı eyleme kalkışmayacağız. İnsanlarımız bir defa daha kardeşlerinin peşinden saldırmak için gitmeyecektir'' diye konuştu.


12 Ekim tarihinde Irak'taki ABD Büyükelçisi'nin Barzani'yi telefonla arayarak tezkereye karşı olduğunu söylediğini dile getiren Sindi, "Saddam 50 yıl savaştı. Toplu katliamlar, kimyasal bombalar kullandı. Şehirlerimizi yerle bir etti, köylerimizi boşaltı. Fakat sonuçta yaptıkları başına bela oldu. Kürt halkı bitmedi, ama kendisi ve generalleri hiç kimsenin aklından bile geçirmediği bir şekilde tutuklandı ve hesap verdi. Türkiye böyle bir sınır ötesi operasyon düzenlediği zaman tüm Kürtler, meşru savunma hakkını kullanarak direnişini yükseltecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 18:16:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?