7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Başkandan Londra'ya işbirliği teklifi

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İngiltere'ye giden Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Londra'daki yerel yönetimlerle eğitim kurumlarına işbirliği önerisinde bulundu. 

7 Eylül'de ilk olarak Londra Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türk Çalışma Grubu Sorumlusu Jennette Arnold ile bir araya gelen Fırat Anlı, "AB'ye katılım sürecinde Türkiye'deki Kürtler'in konumu" adı altında bir görüşme yaptı. Görüşmeye, Büyükşehir Belediyesi'nden yetkililer de katıldı. Aynı gün yapılan bir panele katılan Anlı, Türkiye'nin sosyal-siyasal sorunları ile yerel yönetimlerin problemlerine ilişkin geniş bir sunum yaptı. Anlı, çok sayıda kişinin izlediği panelde, yerelde geliştirilecek çözümlerin ülkenin sorunlarının çözümü açısından önemli olduğunu belirtti. Türkler ile Kürtler'in bir araya gelerek önyargıları kırması, Kürt sorununu çözmesi gerektiğini vurgulayan Anlı, demokratikleşmeyle ülkenin önünün bir çok açıdan açılacağını dile getirdi. 

Anlı, gezisinin ikinci gününde de Londra'da Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Haringey Belediyesi'nin eğitim departmanı temsilcileriyle bir araya geldi. Haringey'de eğitim sistemi ve buradaki göçmen çocukların durumuna ilişkin bilgi alan Anlı, daha sonra Gladesmore Community Okulu'na giderek, Türkiye'den gelen gençlerle sohbet etti. Gençlerin Diyarbakır'dan bir okulun gençleriyle tanışmak istediklerini belirtmeleri üzerine Anlı, bu yönlü girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Daha sonra okul müdürüyle görüşen Anlı, okullar arası ilişkilerin geliştirilmesinin önemini ifade etti. 

Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, daha sonra Londra'da Türkler'in yoğunlukta olduğu Croydon'un Belediye Başkanı Mike Fisher ile bir araya geldi. İki belediye arasında geliştirilebilecek olası projelerin konuşulduğu görüşmede, iki ülkede eğitim gören öğrencilerin karşılıklı ziyaretler düzenleyebilecekleri üzerinde duruldu. 

Anlı, 9 Eylül günü de Kuzey ve Güney İrlanda'da faaliyet yürüten Shin Feinn partisi Avrupa Koordinatörü Eoin O'Broin ile bir görüşme yapmıştı. İrlanda'daki barış süreci ve Türkiye'deki Kürt sorununun gündeme geldiği görüşmede, Kuzey İrlanda ile bölgedeki belediyeler arasında olası ortaklıklar konuşulurken, ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirilmesinin benimsendiği belirtildi.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2006 Çarşamba 16:06:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?