7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Batıya da gidecekler ama...

KUZEY IRAK'TAN DÖNEN PKK'LILAR DİYARBAKIR'DA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

PKK terör örgütülü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kandil ve Mahmur kampından gelen PKK'lılar Diyarbakır'da bir basın toplantısı düzenledi. PKK'lı Gülbahar Çiçekçi, "İstanbul ve Ankara gibi önemli şehirlerimizde de görüşmelerimiz olacak" dedi.

Demokratik açılım kapsamında İmrali Cezaevi'nde hükümlü bulunan PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kandil ve Mahmur kampından gelen PKK'lılar bir basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen basın toplanısına PKK'lılar tam kadro katıldı. Grup adına açıklama yapan PKK'lı Gülbahar Çiçekçi, Kürt sorununun Cumhuriyet rejiminin en köklü ve temel sorunu olduğunu belirterek, "PKK da bu sorunun bir sonucu olarak doğmuştur'' görüşünü dile getirdi.

Çiçekçi, ''Sorunun çözümünde devletin yöntemi baştan beri imha ve inkar olurken PKK ise daima barışçıl ve demokratik bir çözüm için çaba göstermiştir'' iddiasında bulundu.

Çiçekçi, terörist Abdullah Öcalan'dan ''Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'' diye bahsederken, ''Devletin Sayın Öcalan'ın bu çabalarına cevabı ise, 'İmralı İşkence Sistemi' olmuştur. Ancak Sayın Öcalan bu sistem içeresinde dahi 11 yıldır sorunun barışçıl çözümü için çabalarını sürdürmüştür. Bu bağlamda son adım olarak Türkiye'de tıkanmış olan siyasal sürecin önünün açılması için demokratik çözüm barış gruplarının gelişini ikinci defa önermiştir. Ne var ki, son günlerde siyasi irade olarak kabul ettiğimiz Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik insanlık dışı yaklaşım çözümü geliştirmek bir yana daha çok çözümsüzlüğü geliştirmiştir'' diye konuştu.

Çiçekçi Öcalan'ın cezaevi koşullarını eleştirirken, ''Buna karşı sessiz ve tavırsız kalmayacağımızı her türlü demokratik tepkiyi geliştireceğimizi şimdiden kesin dille belirtiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

MHP VE CHP'YE GÖNDERME

CHP ve MHP'nin savaşı kışkırttığını öne süren PKK'lı Gülbahar Çiçekçi, "Bizlerin gelişi tarihi bir an ve gündü. Halkın çoşkusu barışa olan özlemi barışa olan sarılışı da bu anlama geliyordu. Ama kimi savaş isteyen çevrelerce özellikle CHP ve MHP gibi savaşı kışkırtan çevrelerçe bu adımlarımız biraz yok sayıldı. Her ne kadar barış adına bir katkı sunmak amacımız olsa bile bu anlamda bir sıkıntı yaşandı. Ama bizler bu çabalırımızı bölgede sürdürmeye başladık. Bu temelde basına yansıyan boyutları da oldu. Bu çabamızda ısrarlıyız ve devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

 

İSTANBUL VE ANKARA GİBİ ÖNEMLİ ŞEHİRLERİMİZDE DE GÖRÜŞMELERİMİZ OLACAK

Bir gazetecinin 'Ankara'ya gitme durumunuz var mı' sorusuna ise Çiçekçi, "Şu anda bölgede bulunan siyasi partililer ile görüşmeyi yürütüyoruz. Ankara'ya ve İstanbul'a gitmek göründüğü gibi değil. Sürekli bir kışkırtma ortamı var. İzmir'de yaşananlar var. Ankara'da Meclis toplantılarında farklı yaklaşımlar var. Bizler bu süreci tıkatmak için değil bu sürecin önünü açmak için gidiyoruz. Bu bağlamda biraz sağduyu ortamının gelişmesini istiyoruz. Çalışmalarımızı Türkiye halkı ile paylaşmak istiyoruz. Tüm Türkiye illerinde İstanbul ve Ankara gibi önemli şehirlerimizde de görüşmelerizi olacaktır" cevabını verdi.

 

İÇİŞLERİ BAKANI'NIN AÇIKLAMALARI GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIM DEĞİL

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Mahmur'dan grupların geleceği yönündeki açıklamalarına da değinen Çiçekçi bu açıklamaların gerçekçi olmadığını iddia ederek, "Bilindiği gibi Mahmur'dan gelen arkadaşlarımız ve bizler ilk basın bildirgemizde talepler öne sürdük. Bu taleplerimiz en insani boyuttaydı. Ana dilde eğitim konusudaki yaklaşımımız nettir. Kendini Kürt kimliği ile ifade etmektir. Güvenlikli ortamlarda yaşamadır. Mahmur'dan gelecek insanların köyleri şu anda boştur. Yaşam koşulları yoktur. Koruculuk

sistemi çok ağır. Güvenlik koşulları yoktur. Bu insanların gelebilmesi için koşulların yapılandırılması gerekir. İnsanların öncelikle yaşam haklarının ön plana çıkması gerekiyor. Mahmur'da 5 bin öğrenci var. Onların söylediği rakamlarda sanırım 5 bindir. Bu 5 bin öğrenci geldiğinde Türkiye'deki eğitim koşulları ne olacak? Bu insanlar lise ve üniversite öğrencisi. Gelecekler ilkokuldan mı başlayacaklar? Biz bunların hepsini yaptığımız görüşmelerde sorduk. Bu insanlar daha önce lik resmi kuruluşlarda cahil

olarak damga yediler. Noterde bir arkadaşımız Türkçe bilmediği için şahit ile cahil imzası atılmak istedi. Beşir Atala'yın söylediği bu yaklaşım çok gerçekçi değil. Mahmur'daki arkadaşlar da talepleri yerine gelmeyene kadar gelmeyeceklerini söylediler, söyleyecekler de" dedi.

KUZEY IRAK'TAN DÖNEN PKK'LILAR DİYARBAKIR'DA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
KUZEY IRAK'TAN DÖNEN PKK'LILAR DİYARBAKIR'DA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
KUZEY IRAK'TAN DÖNEN PKK'LILAR DİYARBAKIR'DA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
KUZEY IRAK'TAN DÖNEN PKK'LILAR DİYARBAKIR'DA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2009 Pazartesi 15:04:01
Güncelleme :30 Kasım 2009 Pazartesi 16:44:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?