7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Baydemir: 7 gencin ne günahı vardı?

STK'LARDAN DTP VE AK PARTİ'YE SAĞDUYU ÇAĞRISI

Diyarbakır'da bulunan bazı sivil toplum örgütleri DTP, AK Parti ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek, sağduyu çağrısında bulunurlarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP'nin kapanması durumunda kendisine verilecek olan siyaset yasağı ile ilgili olarak "Onurlu bir barış sağlansın, ben ömür boyu siyaset yasağına razıyım" dedi.

DTP'nin kapatılması davasıyla ilgili olanak Anayasa Mahkemesi'nden karar hala çıkmazken, Diyarbakır'da bulunan bazı sivil toplum örgütleri DTP, AK Parti ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.

İlk olarak DTP İl Başkanı Fırat Anlı'yı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Galip Ensarioğlu, Baro Başkanı M. Emin Aktar, Mazlum-Der Şube Başkanı Selahattin Çoban, GÜNSİAD, DİSİAD ve İHD gibi STK başkanları ziyaret etti. DTP İl Başkanı Fırat Anlı'yı makamında ziyaret eden STK temsilcileri, artık bölgenin huzur ve güvene ihtiyacı olduğunu söylediler, şiddet yerine demokratik kanalların kullanılması yönünde önerilerde bulundular. DTP İl Başkanı Fırat Anlı ise, "Daha önce 3 parti kapatıldı, dördüncüsünün de kapatılması gündemde. Demokratik siyaset kanalları sonuna kadar zorlanmalıdır. Bundan sonra yani partinin kapatılması ile birlikte siyasette yer almayı düşünmüyorum. Biz umutluyuz ve Anayasa Mahkemesi'nin insanların yararına bir karar vermesini bekliyoruz. Biz yine demokrasi mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

STK temsilcileri, DTP'ye yaptıkları ziyaretin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i de makamında ziyaret ettiler. DTP'li Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Biz akan kanın durmasını istiyoruz. Hiçbir şey insan yaşamından daha değerli değildir. Birkaç gündür hem Diyarbakır'da hem İstanbul'da hem de bölgenin diğer illerinde yüreğimizi parçalayan, yitirdiğimiz bu canları geri getirme şansına sahip değiliz. Tüm çabamız onurlu bir barış tesis etmek, insanlığa hizmet etmektir. Türkiye şu an akıl tutulması içinde. Uzaydan birilerinin gelip problemleri düzeltme şansı yoktur. Ancak bu ülkenin akıl ve vicdan sahipleri bu ülkeyi düze çıkarabilir. Yani bizler bu ülkeyi hep birlikte düze çıkarabiliriz. Bu yüzden insana hizmet etme aracı olarak siyasetin konuşması gerekiyor. Siyasetçilerin konuşması gerektiğine inanıyorum. Bazılarının konuşması hoşumuza gitmese bile, bazıları doğru konuşmasa bile siyaset konuşsun. Siyasetin ve siyasetçinin konuşması silahların konuşmasından bin kere daha iyidir" dedi.

Baydemir, DTP'nin kapatılması ile ilgili olarak da, "Varsayalım mekanizmalar kapandı. Bu, dünyanın sonu değildir. Geçmişte de siyasi partiler kapandı, bu halk kendi kadrolarını, kendi siyasetçilerini yine öne çıkarttı, becerisini ortaya koydu. Bundan sonra da ortaya koyacaktır. Ama bizim temennimiz daha acısız, daha sıkıntısız bir çözüme gitmek için DTP'nin kapatılmamasıdır. Benim için de siyaset yasağı istiyorlar. Varsın bana siyaset yasağı versinler. Hiçbir itirazım yok. Grubumuz düşmesin, bana siyaset yasağı versinler. Zaten bugüne kadar hiç siyaset yapmadık ki" dedi.

Baydemir halkın sağduyusunu yitirmeyeceğini belirterek "Bu halk büyük bedeller ödeyerek, büyük acılar çekerek bugünlere geldi. En dar günde, en zor zamanda bile bu halk hiç bir zaman metanetini yitirmedi. Bundan sonra da metanetini yitireceğine inanmıyorum. Onurlu bir yaşam bedel gerektiriyorsa baş-göz üstüne. Ama bu bedel bölgemize, kadınlara, çocuklara, bıyığı terlememiş gençlere ödetilmemeli. Serap'ın ne günahı vardı? Aydın'ın ne günahı vardı? Tokat'ta ölen 7 gencin ne günahı vardı? Bedel bu gençlere ödetilmemeli. Ölümler duracaksa eğer, onurlu bir barışı sağlayacaksa, ömür boyu siyaset yapmam, ömür boyu siyaset yasağı koysunlar" diye konuştu.

Siyasi partilerin demokrasinin gereği olduğunu kaydeden Baydemir, "DTP demokrasinin gereği ve vazgeçilmezidir. MHP demokrasinin vazgeçilmezidir. Maalesef CHP de demokrasinin gereği ve vazgeçilmezidir. Aynı şekilde AK Parti de, tüm partiler demokrasinin gereğidir. Bazen liderleri dinliyoruz, vallahi benim de hoşlanmadığım konuşmalar var. Hatta bazı liderlere kim sizi lider yaptı diyorum. Ama bunlar demokrasinin gereğidir. En kötü partinin konuşması silahların konuşmasından bin kat daha iyidir. Sokağın konuşmasından bin kat daha iyidir. Bırakalım parlemontoda liderlerin gerginliği atışmalarda kalsın" şeklinde konuştu.

STK temsilcileri daha sonra AK Parti Diyarbakır İl Başkanı M. Baki Aksoy'u ziyaret ederlerken, İl Başkanı Aksoy, Türkiye'nin bir siyasi parti mezarlığı haline geldiğini belirterek "Biz daha önce de söyledik, şimdi de, DTP için de söyleriz. Biz hiçbir siyasi partinin kapatılmasından yana değiliz. Siyasi partilerin yargı yoluyla kapatılmasına karşıyız" dedi.

STK'LARDAN DTP VE AK PARTİ'YE SAĞDUYU ÇAĞRISI
STK'LARDAN DTP VE AK PARTİ'YE SAĞDUYU ÇAĞRISI
STK'LARDAN DTP VE AK PARTİ'YE SAĞDUYU ÇAĞRISI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 15:30:01
Güncelleme :10 Aralık 2009 Perşembe 18:01:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?