7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Baydemir barış nöbetinde

Demokratik Toplum Partisi tarafından organize edilen barış mitingi için tüm hazırlıklar aralıksız devam ederken, Türkiye'nin dört bir yanından insanlar akın akın Diyarbakır'a geliyor.

DTP, demokratik açılımın tartışıldığı bugünlerde, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Diyarbakır'da bir barış mitingi düzenleniyor. İstasyon meydanında düzenlenecek olan barış mitingine bir milyon kişinin katılması hedeflenirken, insanlar sabahın erken saatlerinde miting alanının hemen yanında bulunan Sümer Park'a akın akın gelmeye başladı. Mitingin yapılacağı meydanda çalışmalar devam ederken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü geniş güvenlik önlemleri alıyor.

Barış nöbetine katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Görevimiz ve sıfatımız ne olursa olsun, barış inşa dili kapsayıcı bir dil olmalıdır. Pozitif, kucaklayıcı bir dil olmalıdır. Dışlayıcı bir dil kullanmaktan hepimiz sakınmalıyız" dedi.

"Onurlu bir barış için" sloganıyla düzenlenen miting öncesi barış nöbeti tutuldu. Sümerpark'taki barış nöbetine aralarında DTP Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, DTP milletvekilleri, il ve ilçe belediye başkanları, DTP Diyarbakır İl Teşkilatı, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Park içerisinde kurulan barış çadırı binlerce ziyaretçinin akınına uğradı.

Sabaha kadar çekilen halaylar ve söylenen şarkılarla nöbet tutuldu. Barış nöbetine katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, basına yaptığı açıklamada öncelikle Diyarbakırlıların barış gününü kutlayarak "Bütün Türk ve Kürt halkının ve diğer halkların barış günü içtenlikle kutlu olsun. Şu an dışarıdaki heyecandan, coşkudan etkilenmemek gerçekten mümkün değil. Umuyor ve diliyorum ki 1 Eylül Dünya Barış Günü ülkemiz açısından, barışa ulaşım çabası açısından yeni bir sayfa açar" dedi.

30 yıldır Türküyle, Kürdüyle diğer bütün etnik kimlikleriyle hep beraber acı çektiklerini söyleyen Baydemir şöyle konuştu: "Artık yeni bir sayfa açmanın vakti gelmiştir, hatta biraz da geç kalınmıştır. Umuyor ve diliyorum ki bu rüzgar yerini kalıcı bir barış iklimine bırakır. Bu coşkuyla gelecek nesillere savaşı değil, barışı miras olarak bırakmamız lazım. Bunun için de hepimize düşen görevler vardır. Ben inanıyorum ki hepimiz görevimizi yerine getirmenin çabası içerisinde olursak barış da kalıcı olur. Barışı inşa süreci de başarıyla tamamlanmış olur" dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın demokratik açılıma ilişkin açıklamasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu ise Baydemir şöyle cevapladı: "Nacizane temennim adımız, görevimiz ve sıfatımız ne olursa olsun barış inşa dili kapsayıcı bir dil olmalıdır. Pozitif, kucaklayıcı bir dil olmalıdır. Dışlayıcı bir dil kullanmaktan hepimiz sakınmalıyız. Gerçekler üzerinden vicdanları harekete geçirecek bir dili kullanmamız gerekir diye düşünüyorum. Yok sayan, hele hele rencide eden bir dili kullanmaktan kesinlikle sakınmalıyız diye düşünüyorum."
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 13:41:58
Güncelleme :1 Eylül 2009 Salı 13:46:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?