5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Baydemir Gül'ün gezisini değerlendirdi

Demokratik Toplum Partisi Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır ziyaretini değerlendirdi. DTP Milletvekili Demirtaş, görüşmelerde Kürt sorununun çözümü ve demokratik çerçevede diyalog ile barış beklentisi konularının ele alındığını söyledi. Belediye Başkanı Baydemir, ise ellerinden gelen tüm çabayı ortaya koyacaklarını söyledi.


DTP Grup Başkan Vekili Demirtaş, bütün sivil toplum örgütlerinin bölgedeki demokratikleşme, insan hakları sorunlarıyla birlikte ekonomi ve istihdama ilişkin çözüm taleplerini Cumhurbaşkanı Gül'e ilettiklerini söyledi. Tüm sivil toplum örgüt temsilcilerinin taleplerini bu toplantıyla dile getirdiklerini belirten Demirtaş, şunları söyledi:


"Sivil toplum örgütlerinin turizmden, işadamları derneğine, insan haklarından, ticaret sanayi ve basına kadar herkesin ortak bir talebi var. Kürt sorununun çözümü ve demokratik çerçevede diyalog ile barış beklentisidir. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuların altını çizen bir genel açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı sorunların çözüm beklendiğinin farkındadır. Acıların ve gözyaşlarının ortak olduğu, farklılıkların ayrılık nedeni değil zenginlik kaynağı olduğu Cumhurbaşkanımız tarafından ifade edildi.

Acılar ve gözyaşları kimin olursa olsun acımızdır denildi. Sorunlarımızı konuşarak diyalogla çözme konusunda herkesin üzerine düşen bir görevi ve sorumluluğu olduğu, bu konuda özellikle yeni bir üslup geliştirme sürecinin demokratik bir biçimde işlemesi konusunda katkı sunacağının altını çizdi. Kendisi dahil bu dönemde herkese dahil sorumluluklar düştüğünü belirtti. Toplantıda Kürt sorunu ve demokratikleşme ile ilgili somut projelerden ziyade genel niyetler ifade edildi diyebilirim."


Bir gazetecinin sivil Anayasa'yı nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Demirtaş, "Sivil toplum örgütlerimiz bu konuda dosyalarını sundular. Özellikle Kürt sorununun çözümü sivil anayasa çalışmaları için fırsat oldu. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi durumunda sorunları ve ihtiyaçların büyük ölçüde bu anayasa da karşılanabileceği Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kere daha hatırlatıldı. Somut önerilerden öte zamanın kısıtlılığı nedeniyle de çok sayıda sivil toplum örgütümüz genel talep ve istemlerini dile
getirmekle yetindi" şeklinde konuştu.


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Cumhurbaşkanına dosya sunduğunu ifade ederek," Sayın Cumhurbaşkanımıza kentimiz Diyarbakır ve bölgemizin sosyo-ekonomik yapısını inceleyen, irdeleyen şu anda yaşadığımız yoksulluğun temel nedenini, çözüm önerilerini içeren bir dosya sunduk. Dosyamızın ikinci bölümünde anakent ve ilk kademe belediye başkanları olarak kentimiz Diyarbakır'ın kalkınması açısından yaşamaya geçirmeye çalıştığımız projelerle ulaşmaya çalıştığımız kaynaklar ve yerel yönetimler olarak hizmetleri sürdürürken karşılaştığımız zahmetler, zorlukların aşılması konusunda bir takım temenni ve taleplerimizin içerisinde yer aldığı dosyayı kendileri sunma imkanı buldum.

Aynı zamanda görüş alışverişinde bulunma imkanını yakaladım. Kısa bir zamanda Başbakanımıza benzer içerikli bir dosyayı iletmeyi arzuluyoruz. Bundan sonraki zaman dilimi içinde dinamikler olarak bu umut verici dönemin devamı konusunda takipçisi olmaya çalışacağız. Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal kalkınma
açısında da yeni bir Cumhurbaşkanımız yeni bir parlamentomuz yeni bir meclis başkanımız var.

Diyarbakır'da yeni vekillerimiz var. Diyarbakır'ı maruz kalmış olduğu kimi zahmetlerin, düşlüklerin ve engellerin ortadan kaldırılması konusunda bir pozitif zemin olarak, yeni başlangıç olarak değerlendirmek istiyoruz. Umuyor ve diliyorum ki bir daha geç kalmamış oluruz. Biz elimizden gelen tüm çabayı ortaya koyacağız" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2007 Cumartesi 01:29:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selcuk toprak IP: 88.232.208.xxx Tarih : 22.09.2007 11:39:01

SEN NİYE HİZMET YAPMIYORSUN BOŞ BOŞ KONUŞORSUN BU MEMLEKETİ MAHVETTİNİZ MİLLETTİ KANDIRMAYA DEVAM EDİN... SEÇİM YAKINDIR AKP GELİYOR SON İŞİLERİNİZİ YAPIN