7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Baydemir mahalle toplantısında

Diyarbakır'da milletvekili ve belediye başkanları Bağlar 5 Nisan Mahallesi sakinleriyle mahalle toplantısı yaptı.

Mahalleliler iş talebinden, yeşil alana ve toplumsal barışın tesis edilmesine kadar bir dizi talepte bulundu.

Büyükşehir Belediyesi ile Bağlar Belediyesi tarafından 5 Nisan Mahallesi'nde 'Özgür Yurttaşla Özgür Belediyeciliğe' konulu mahalle toplantısı düzenlendi. Mahallelilerin yoğun ilgi gösterdiği açık havadaki toplantıya DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Mahalle Muhtarı Zülfü Kurt, Mahalle Meclisi temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve Bağlar Belediyesi müdürleri katıldı.

Kadın, çocuk, genç, yaşlı kalabalık grubun katıldığı toplantıda yazılı olarak verilen taleplerin yanı sıra tek tek söz alarak talepler iletildi. Gelen talepler arasında en çok ön plana çıkan iş talebinin yanı sıra yeşil alan düzenlemesi, temizlik gibi istekler yer aldı. Bir yurttaş özel bir hastanede çalıştığını ve dört kez kalp krizi geçirdiğini belirterek, "Şimdi kalbimde pil var. Ama üç ay önce işten çıkarıldım, işsizim, iş istiyorum" diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.

Toplantıda öğrenci olduğunu belirten bir genç kız, gençlerin Baydemir'i örnek olarak gördüğünü söyleyerek, "Herkes sizin yanınızda kendisini rahat ifade ediyor, bu güveni ve ortamı oluşturuyorsunuz. Biz gençler sizi örnek alıyoruz. Buraya gelerek bizimle konuşmanız insanları rahatlatıyor" dedi.

Ekonomik ve sosyal kalkınma olmadan gerçek manada adaletin ve özgürlüğün olamayacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Kimlik, dil, kültür ve özgürlük bizler için ne kadar anlamlıysa ekonomik ve sosyal kalkınma da en az bu kadar önemlidir. Hiçbir yasal yükümlülüğümüz olmamasına rağmen mesaimizin büyük bir kısmını bunun için kullanamaya devam edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Belediyelerin işyeri veya fabrika değil hizmet yeri olduğunu anımsatan Baydemir, Büyükşehir Belediyesi'nde 13 dalda ücretsiz meslek eğitim verildiğini bildirdi.

TEMİZ TUTMAYA ÖZEN GÖSTERELİM
Temizliğin önemini vurgulayan Baydemir, Bağlar'da kimi caddelerin günde birkaç kez temizlendiğini anımsatarak şöyle konuştu:
"Bizim görevimiz temizlemek ancak sizin göreviniz de temiz tutmaktır. Çöplerinizi saatinde dışarı çıkartır, kirletmemeye özen gösterirseniz temizliğe giden para sizlere hizmet olarak geri döner. Size bir teklifim var; gelin şu anda burada etrafımızda bulunan 10 binanın balkonlarını elbirliğiyle çiçek bahçesine dönüştürelim ve bu sokak Bağlar'da örnek olsun."

SORUNLAR 80 YILLIK İHMALKARLIĞIN SONUCU
DTP Milletvekili Aysel Tuğluk da işsizlik, yoksulluk ve kimlik sorunun bu coğrafyanın tamamında yaşanan ciddi sorunlar olduğunu söyledi. Belediye başkanlarının güçleri yettiğince sorunları çözmek için çaba sarf ettiğini ifade eden Tuğluk, bu sorunların 80 yıllık bir ihmalkarlığın sonucu olduğunu belirtti.

Her alanda gerçek bir demokrasiyi, ekonomik, sosyal refahı, özgürlüğü oluşturmadan bu sorunların çözümünün mümkün olmadığını anlatan Tuğluk şunları söyledi:
"Sizin de herkes gibi refah içinde yaşamaya hakkınız var. Bu coğrafyada toplumsal barış gelmediği müddetçe inanın bu sorunların çözümü çok kolay olmayacaktır. O yüzden hepimiz demokrasi ve özgürlük mücadelemizi daha da yükselterek devam ettireceğiz."

Gerçek demokrasinin halkın katılımıyla sağlandığını belirten Tuğluk, "Burada sizlerin taleplerinizi ve sorunlarınız açık yüreklilikle paylaşmanız bir demokrasi örneği. Ankara'ya örnek teşkil edecek bir toplantıyı burada gerçekleştirdik. Türkiye'de bu uygulanmadığı için bugün ciddi demokrasi sorunları yaşıyoruz" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 12:27:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?