8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Baydemir sempozyumda konuştu

Diyarbakır Kent Sempozyumu'nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, gelecek beş yıllık belediyecilik anlayışlarını "Muhalif değil, alternatif belediyecilik" olarak tanımladı.

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen ulaşım, altyapı, tarihi çevre koruma, kentsel dönüşüm ve konut, planlama ve kentleşme, kent ve çevre ve enerji alanlarında kentin sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı Diyarbakır Kent Sempozyumu'nun son gününde "Belediye Başkanlarıyla Kenti Tartışıyoruz" başlıklı forum yapıldı. Foruma Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Kayapınar
Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ve Sur Belediye Başkan Vekili Hüseyin Kaya katıldı.

DİYARBAKIR KİMLİĞİMİZDİR

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'ın diğer kentlerden farklı olarak geçmişine, bugününe ve yarınına her türlü ısrara rağmen yabancılaşmadığını söyledi. Belediye olarak katılımcı bir yönetim anlayışını esas aldıklarını ifade eden Baydemir, hedeflerinin doğrudan demokrasiyi hayata geçirmek olduğunu söyledi. 29 Mart yerel seçimleri ile ilgili olarak da bazı değerlendirmelerde bulunan Baydemir, yerel seçim sonuçlarıyla vicdani ve ahlaki sorumluluklarının arttığını söyleyerek, "Kent
kimliktir, kentimiz kimliğimizdir. Diyarbakır, kentimizde yaşayanların ortak kimliğidir. 1 milyonluk kentte halkın yüzde 66'sının teveccühünü almak onurların en büyüğüdür" dedi.

KENTLİ OLMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR

Baydemir, TMMOB'un kent, toplum ve kentleşmeye dair tüm bileşenlere ilişkin olarak sorumluluk üstlendiğini hatırlattı, "TMMOB gerek yerel yönetim çevrelerine, gerekse de kamuoyuna, kentsel sorunların çözümüne ilişkin bilgi, düşünce ve politika üretip, paylaşmaktadır" şeklinde konuştu.
Başkan Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin attığı her adımda gerek TMMOB, gerek Kent Konseyi ve diğer sivil dinamiklerin görüş, öneri ve eleştirisinden beslendiğini ifade etti. Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hiçbir projesi, tasarısı, programı için 'Bu olmazsa olmazdır, biz daha iyi biliriz' yaklaşımı içinde asla olmayacaktır. Biz ancak birlikte biliriz. Kolektif akıl ortak paydamız olmalıdır. Çok seri bir şekilde vizyon projelerimizi hayata geçirmek zorundayız. Kentli olmak hepimizin görevidir."

TARİHİ YAPILAR RESTORE EDİLECEK

Baydemir, tarihi dokunun korunması ve rehabilite edilmesi yönünde bazı çalışmaların acilen başlatılacağı müjdesini de verdi.
"Tarihi Suriçi bölgesinin iç kısmına dair, Dağkapı Meydanı, Yenikapı Sokak irdelendi. Şüphesiz koruma çalışmalarını behemehal hayata geçirmek zorundayız" ifadelerini kullanan Osman Baydemir, tarihi Cemilpaşazadeler Konağı'nın ve Ermeni Kilisesi'nin restorasyon çalışmalarının başlatılacağını, Hz. Süleyman Camii'nin yanı başındaki çarpık kentleşmeyi tahliye ederek, gecekondu sakinlerinin çağdaş konutlara kavuşturulacağını, Anzele Meydanı'nın 2009 yılına kadar açılacağını açıkladı. Baydemir, vizyon projeler
arasındaki Güneş köyü ile ilgili olarak da sürdürülebilir enerji politikasını hayata geçireceklerini ifade etti.

MUHALİF DEĞİL, ALTERNATİF BELEDİYECİLİK

Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diyarbakır belediyeciliği muhalif olmaktan çıkmıştır, çıkacaktır da. 2009-2014 yılları arasında alternatif belediyeciliği oluşturacaktır. Bu alternatifi oluştururken sizden bağımsız hareket etme hakkını kendimizde görmeyeceğiz. 5 yıl boyunca Diyarbakır gibi katmanlı problemleri olan bir yerde yerel yönetici olmak çok zahmetli ve güçtür. Kıt kaynaklarla problemleri çözmek güçtür. 2009-2014 yılları sonunda hiçbir mazeret öne sürmeyeceğiz. Ya başardık diyeceğiz, ya başardık diyeceğiz. Bu boynumuzun borcudur. Zahmet zorluk ne olursa olsun başaracağız."

iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 10:46:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?