3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Baydemir'den büyükelçiye teklif

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Güneş Evi'ni ziyaret eden Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz'a yenilenebilir enerji kaynaklarını oluşturmak için bu konuda deneyimli olan Alman firmalarla işbirliği yapma teklifinde bulundu.

Dicle Üniversitesi'ndeki damla sulamaya ilişkin pilot projenin açılışını yapmak üzere kente gelen Alman Büyükelçi Dr. Eckart Cuntz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Güneş Evi'ni ziyaret etti. Büyükelçi Cuntz'a Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) yönetim kurulu üyesi yüksek uçak mühendisi İbrahim Ocak, Dicle Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Bilal Gümüş eşlik etti. Güneş Evi Sorumlusu Gültekin Aydeniz toplantı öncesi konuklarına Güneş Evi'nin çalışmaları ve yenilenebilir enerji üzerine bilgilendirme yaptı. Güneş Evi'ne hayran kalan Büyükelçi Cuntz gelecekte verimliliği arttırmak için yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi. Bütün dünyada iklim değişikliğinin etkilerinin yaşandığını söyleyen Cuntz, artık eskiden olduğu gibi mimarlık ve enerji ile ilgili unsurların dikkat çektiğini kaydetti. Şehirlerin çok hızlı geliştiğini ve bununla birlikte binaların dikilmesinin çok sıkıntı oluşturduğunu ifade eden Cuntz, "Türkiye her yıl yüzde 8'lik bir enerjiye ihtiyaç duyuyor. Güneş ve yer altı zenginliği açısından çok büyük kaynaklara sahipsiniz. Güneş Evi gibi binaları daha da genişletebilirsiniz" diye konuştu.
Benzer şekilde İspanya'nın da güneş enerjisinden faydalandığını söyleyen Büyükelçi Cuntz, "İspanya, Alman firmalarıyla yakın işbirliği var. Bizim arzumuz sizin de bu firmalarla yakınlaşmanızdır" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, enerji ihtiyacının giderilmesi yönünde görüş ortaklarını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Baydemir, yüzde 8'lik enerji ihtiyacının kalkınmakta olan bir ülke için yüksek olduğunu ama sadece enerji nakil hatlarındaki kaçakların toplam enerjinin yüzde 10'unu aştığını söyledi. Diğer tüm kaçaklar da eklenince bunun yüzde 20'yi bulduğunu kaydeden Baydemir, "Dolayısıyla hiç hidroelektrik veya nükleer santral kullanmadan mevcut üretim sahasıyla çok büyük kaynaklara ulaşmak mümkün. Sadece bir ampulün değişmesinde bile yüzde 80'lik bir enerji tasarrufu sağlanabiliyor. İnsanlık büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Bu tehdidin en önemli nedenlerinden biri de mevcut enerji politikasıdır. Hem kentimizde hem de ülkemizde bir duyarlılık ve farkındalık oluşturmak için Güneş Evi'ni inşa ettik. Bu evin inşasında pek çok konu bize ilham oldu. Bunlardan en önemlisi Hasankeyf Ilısu Baraj projesiydi. Böylece hem kültürel mirasın korunması hem de başka kaynaklardan enerji ihtiyacını giderebileceğimizi gösterdik. Bu nedenle Hasankeyf'te yapılan sempozyumda bir ortak çağrı çıktı. Barajı finanse edecek bankalar ile bankaların bağlı olduğu ülkeler kaynaklarını geri çekmeleri ve o kaynağın yenilenebilir enerjiye çevrilmesi oldu" diye konuştu.

Güneş enerjisi konusunda Alman firmaların deneyimini ve ününü bildiklerini söyleyen Başkan Baydemir, ''Büyükşehir Belediyemiz ve DİSKİ daha önce Alman firmalarla su konusunda işbirliği yapmıştı. Bu işbirliğini yakın gelecekte yenilenebilir enerji kaynakları oluşturmakta da kullanmaktan memnuniyet duyarız" dedi.

Baydemir ayrıca 200 konutluk bir eko yerleşim birimini oluşturabilmek için uzmanların çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Toplantının ardından Baydemir, Büyükelçi Cuntz ve beraberindekilerle Güneş Evi çevresini dolaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 13:17:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?