5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Baydemir'in eşbaşkanlık başarısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentlerin ve yerel yönetimlerin BM'si olarak bilinen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı UCLG-MAWA'nın eşbaşkanı seçildi.

Baydemir, yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin Ortadoğu'da demokrasinin gelişmesine büyük katkı sunacağını söyledi.


Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı UCLG-MEWA'nın kongresi, İstanbul Polat Renaissance Oteli'nde yapıldı. Kongrede Genel Sekreterlik 2004-2007 faaliyet raporunu sundu. UCLG Dünya Konseyi ve UCLG Dünya Yönetim Kurulu'na seçilmiş UCLG-MAWA üyelerinin onaylandığı kongrede yönetim organı ve yürütme üyeleri seçildi.


UCLG-MAWA eşbaşkanlıklarına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra Gazze, Beyrut, Bursa ve İzmir belediye başkanları seçildi. Halep Belediye Başkanı'nın Genel Sayman seçildiği kongrede DTP'li Van Bostaniçi Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek'in önerisiyle her komitede en az bir kadın temsilci sağlandı. Şimşek'in önerisi ile 2008 Haziran'ında UCLG Dünya Konseyi toplantısında "Kadın ve Yerel Yönetimler" üzerine ayrı bir oturum yapılması kararlaştırıldı. Yine Şimşek'in önerisi ile UCLG-MEWA'nın bütçesinin yüzde 5'inden az olmamak üzere kadın çalışmalarına ayrılması kongrede karara bağlandı. DTP'li Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Doğubeyazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kulibay, Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar ile Kızıltepe Belediye Meclis Başkanı Hamdiye Koyuncu da kadın kotası ve kadın çalışmaları için bütçe ayrılmasına destek verdi.


Kongrede yapılan seçimlerde Mali Yönetim Komitesi'ne Filistin, Kabil, Tahran, İstanbul ve Diyarbakır belediyeleri seçilirken Kültürel Gündem 21 Çalışma Komitesi'ne Kızıltepe ve Diyarbakır; Yerel Gündem 21 Çalışma Komitesi'ne Kızıltepe (Başkan); Binyıl Kalkınma Hedefleri Çalışma Komitesi'ne Bağlar; Toplumsal Kapsama Çalışma Komitesi'ne Diyarbakır, Kızıltepe Yerel Gündem 21 Meclis Başkanı; Kentlerde İnsan Hakları Çalışma Komitesi'ne Bostaniçi; Yerel Yönetimde Kadın Çalışma Komitesi'ne Bostaniçi (Başkan) Kızıltepe, Doğu Beyazıt, Bağlar, Tunceli, Kızıltepe Meclis Üyesi; Medeniyetler İttifakı Çalışma Komitesi'ne Doğubeyazıt; İklim Değişikliği Çalışma Komitesi'ne Bağlar; Kent Diplomasisi ve Barışı Oluşturma Çalışma Komitesi'ne Diyarbakır, Doğubeyazıt; Su Forumu ve Yerel Yönetim Çalışma Komitesi'ne Tunceli; Yerel Finansman Çalışma Komitesi'ne Tunceli belediyeleri seçildi.


UCLG-MEWA üye belediyeleri Filistin Belediyeler Birliği'ne destek olmak için üye aidatının dışında aidatın yüzde 20'sini ek olarak ayırdı. Bu arada UCLG-MEWA kongresinde dolar üzerinden alınan üye aidatları bundan sonra Euro üzerinden alınması kararlaştırıldı. UCLG-MEWA bundan sonra Euro kullanacak.


Seçimlerin ardından bir teşekkür konuşması yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, dünyanın üç büyük dinine beşiklik etmiş, büyük felsefi ve hümanist öğretilerin yatağı olan kadim Ortadoğu coğrafyasının bir inançlar, kültürler ve halklar mozaiği olduğunu söyledi. Bütün bu potansiyele rağmen 20. yüzyılın Ortadoğu için çok iyi geçmediğini anlatan Baydemir, "Ortadoğu kendi potansiyelini harekete geçirecek bir idari, ekonomik, kültürel ve politik örgütlenmeyi tam anlamıyla gerçekleştirememiştir" dedi.


21. yüzyılın Ortadoğu'nun yüzyılı olacağını anlatan Baydemir, bu yüzyılda Ortadoğu demokrasisinin inşa edilmesinde yerel yönetimlerin büyük bir rol oynayacağına inandığını söyledi. Baydemir, "Ortadoğu'nun kadim kentlerinden biri olan Diyarbakır Belediye Başkanı olarak göstermiş olduğunuz güven için çok teşekkür ediyorum. İnşallah hep beraber mahcup olmayacağız" dedi.


UCLG-MEWA'nın şu an nüfusunun 400 milyon civarında olduğuna, yapılan projeksiyonlara göre 2025 yılında bu nüfusun 850-900 milyon olmasının beklendiğine dikkat çeken Baydemir, şu an bu nüfusun yüzde 65'inin kentlerde yaşadığını, büyük çoğunluğunun da genç ve çocuklardan oluştuğunu bildirdi. Merkezi hükümetlerin tek başına bu sorunlarla baş etmesinin mümkün olmadığının artık uzmanlar tarafından da kabul edildiğini belirten Baydemir, şunları söyledi: "Ortadoğu'da kentler maalesef idari ve ekonomik açıdan oldukça zayıftır ve giderek artan devasa sorunlar karşısında yetersizlikler yaşamaktadır. Bu ise doğrudan o kentlerde yaşayan insanların yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir."


Baydemir, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin Ortadoğu demokrasisinin güçlendirilmesine katkı sunacağını söyledi.


Baydemir, son olarak bütçesi zayıf da olsa, katkıya ihtiyaçları olsa bile durumu iyi olmayan belediyelerle dayanışma içinde olacaklarını bildirdi.

aa
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2007 Pazar 15:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?