7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Baydemir'in yargılanması sürüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in terör örgütü propgandası yaptığı gerekçesiyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi.

Roj TV'de yaptığı konuşma nedeniyle hakkında dava açılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini açıkladığını belirterek, "Türkiye'nin doğu yakasındaki ekonomik ve sosyal sorunlara ilişkin görüşlerimi açıkladım. Programda belirttiğim görüşlerimi aynen savunuyorum. Benim fikirlerim hükümetin veya devletin savunduğu görüşlerle bağdaşmayabilir. Zaten ben hükümet gibi düşünseydim siyaset yapmama da gerek kalmazdı" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 8 Temmuz 2007 tarihinde Roj TV'de katıldığı bir programda terör örgütü PKK'dan "Kürt Silahlı Muhalefeti" olarak söz ettiği için 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hakkında dava açıldı.
"Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan ve mahkemenin görevsizlik kararı vererek 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği davanın duruşmasına Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve avukatları katıldı.
Duruşmada ifade veren Baydemir konuşmasında Kürt sorununun çözümüne ve bölgedeki ekonomik ve sosyal sorunlara ilişkin görüşlerini açıkladığını belirterek bu görüşlerini aynen savunduğunu söyledi. Baydemir, "Benim fikirlerim hükümetin veya devletin savunduğu görüşlerle bağdaşmayabilir. Zaten ben hükümet gibi düşünseydim siyaset yapmama da gerek kalmazdı" diye konuştu.

Davanın PKK'ya terör örgütü demediği için açıldığını iddia eden Baydemir, 30 yıldır hükümetlerin PKK'ya terör örgütü dediğini ve halen silahların susmadığını aksine sorunun derinleşerek arttığını iddia etti. Baydemir, "Kürt Silahlı Muhalefeti tanımı övgü ya da yergi içermiyor. Bu cümle başkaları tarafından şok edici olarak kabul edilebilir. Ancak demokrasinin özü gereği farklı düşüncelere saygı gösterilmesi gerekir. Ben bunun bir suç unsuru taşıdığını kabul etmiyor aksine objektif bir tanımlama olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti avukatların savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 17 Eylül 2009'a erteledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 17:45:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?