8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

BDP: Ya 36 ya hiç

BDP TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN MİTİNG DÜZENLEDİ

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ve tutuklu milletvekillerinin özgürlüğü için miting düzenledi.

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinge BDP milletvekilleri, BDP'li belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Miting alanına gelen milletvekilleri ve belediye başkanları halkı selamladı. Selamlamanın ardından BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın açılış konuşmasını yaptı. Mitingde kalabalığa seslenen BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin gasp olduğunu söyledi. Koçali, "Bu halkın seçtiği milletvekilini gasp ettiler, bunun başka adı yok. Başbakan diyor ki Hatip Dicle ile benimki aynı değil. Hatip Dicle'nin durumu ondan çok daha uygundur. Dicle Diyarbakırlının oyuyla seçildi. Dicle'nin milletvekillerinin düşürülmesi o kurum, bu kurum, şu kurum değil, AK Parti'nin işidir. Bunun adı gasptır, başka bir şey değildir. Köşe yazarları bile bunun siyasi ahlaka sığmadığını söylüyor. Ama biz kararlıyız, ya Dicle meclise girecek ya da özgürlük diyoruz. Başbakan diyor ki 'Gelmezlerse gelmesinler, biz kendi anayasamızı kendimiz yaparız'. Ey başbakan sen tek başına anayasa yaptığında biz kolları bağlı duracak mıyız? Biz ilk meclis toplantımızı Salı günü Diyarbakır'da yapıyoruz. Orada halkın sorunlarını tartışıp kamuoyu ile paylaşacağız. Bizim arkadaşlarımız TBMM'ye gidene kadar biz toplantılarımızı Diyarbakır'da yapacağız. Kritik bir sürecin eşiğindeyiz, biliyoruz. Çözüm ve özgürlük çok yakın, çünkü onun mücadelesini bu halk ilmik ilmik vererek bugünlere geldi" dedi.

Çözüm yolunun bulunmaması durumunda halkın kendi çözümünü oluşturacağını belirten Filiz Koçali, yaptıkları mücadelelerle yolun sonuna geldiklerini söyledi. Koçali, "Çözüm yolu denenmezse bu halk çaresiz değildir. Bu güne kadar özgürlüğü için nasıl uğraş verdiyse bundan sonra da verecektir. Başbakan diyor ki 'Paşa paşa gelecekler'. Başbakan bizi tanımıyor mu? Biz bu güne kadar boyun eğdik mi, eğmedik. Bizde böyle halk oldukça, biz boyun eğip senin o meclisine paşa paşa gelmeyiz sayın başbakan. Biz dedik ki ya 36 ya hiç. Uzun yolu geride bıraktık. Hep birlikte kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

 

"EĞER TEHDİT PARA ETSİYDİ BU GÜN BU MEYDAN DOLMAZDI"

BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali'den sonra kalabalığa hitap eden DTK Genel Başkanı ve BDP Mardin milletvekili Ahmet Türk, tehditlerin Kürt milletini bağlamadığı söyledi. Ahmet Türk, "Senelerdir özgürlük mücadelesinin kavgasını veriyoruz. Çok açık söyleyeyim savaşını veriyoruz. Bu savaş, bu mücadele halkımızın savaşıdır. Halklar istedikleri zaman bunu başaracaktır. Bu nedenle diyorum, ne yaparsanız yapın Kürt halkının taleplerini gerçekleştirmek için bu halk mücadelesini sürdürecek ve siz de bu halkın gücünü göreceksiniz. Söz veriyoruz sonuna kadar Dicle ile beraber olacağız ya o yanımızda olacak, ya da biz onun yanında olacağız, bunun iyi bilinmesi lazım. Sayın Erdoğan tehditlere başladı tıpış tıpış parlamentoya gelecek diyor ve tehdit ediyor. Bu halk çok şey gördü, eğer tehdidiniz para etseydi, bu gün bu meydanda halk ayakta olmazdı. Demek ki tehditleriniz ancak bize güç verir. Kararlarımızı aldık, oluşturduk DTK meclisi ile birlikte her hafta halkı ile beraber olacak, burada kararlar oluşturacak. Yine BDP bundan sonra grup toplantılarını halkı ile birlikte burada gerçekleştirecektir. Kürdistan'da kararlar oluşturacaktır. Çok önemli bir süreç, biz bunun bilincindeyiz. Yıllarca demokratik siyasette ısrar ettik. Bu güne kadar kapatılan partilerimiz oldu, milletvekillerimiz düşürüldü, ama buna rağmen demokratik siyasette hep ısrar ettik" diye konuştu.

 

"HALKIN SORUNLARINI TARTIŞAMAZSAK MECLİSE GİTMENİN BİR ANLAMI YOK"

Ahmet Türk, bölgede yaşanan sorunların çözümüne katkı sunamayacaklarsa TBMM'ne gitme gereği hissetmediklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çözümü birlikte aramak için bu güne kadar çaba gösterdik. Ancak şunu çok acık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Eğer halkımızın sorunlarını tartışamazsak, Kürt sorunu adil bir şekilde çözemezsek, düşüncelerimizi açıklayamazsak, bizim yerimiz burasıdır, oraya gitmeyiz, orada hayır yok çünkü. Ama barış, toplumsal uzlaşı, diyalog ve müzakere için bir çabayı görürsek elbette amacımız onurlu barıştır. Buna bütün gücümüzle katkı sunarız. Ama teslimiyetçi anlayışa hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Bunun çok iyi bilinmesi gerekiyor. Barışa hazırız diyoruz, ama barış kapılarını kapatırsanız Kürtler alternatiflerini oluşturur bunun çok iyi bilinmesi gerekiyor. DTK Kürdistanı bir meclis oluşturulması için elinden geleni yapacaktır. Ama burada sadece DTK'ya değil, bütün halka önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu proje önemli bir projedir. DTK kendi yolunu geleceğini çözmek için yola çıktı bu da halk ile gerçekleşir. Bunun çok iyi görülmesi gerekir. Halkımızın olduğu yerde olacağımıza söz verdik. Bu gün de verdiğimiz sözün arkasında duracağız bundan emin olun."

Mitingin ardından kalabalık topluca geçtiğimiz günlerde Tunceli'de çıkan çatışmada öldürülen PKK'lının taziyesinin kabul edildiği Dicleliler Yas Evi'ne hareket etti. Sık sık slogan atarak yürüyen kalabalık zaman zaman yol güzergahında bulunan polis ekiplerini taşladı. Kalabalık içinden polislere atılan taşlar nedeniyle zaman zaman tansiyon yükselirken, BDP'li yetkililer taş atanlara müdahale ederek durumu sakinleştirdi.

BDP TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN MİTİNG DÜZENLEDİ
BDP TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN MİTİNG DÜZENLEDİ
BDP TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN MİTİNG DÜZENLEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2011 Pazar 21:26:05
Güncelleme :3 Temmuz 2011 Pazar 23:57:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?