7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

BDP'li yöneticiler cezaevi ziyaretinde

BDP EŞ BAŞKANI DEMİRTAŞ VE KIŞANAK DİYARBAKIR E TİPİ CEZAEVİ'Nİ ZİYARET ETTİ

BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski DTP'liler ve BDP'li belediye başkanlarını ziyaret etmek üzere cezaevine geldi.

Geçtiğimiz günlerde BDP'nin Eş Genel Başkanı seçilen Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, KCK'nın Türkiye yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltına alınan kapatılan DTP'nin yöneticileri ve BDP'li belediye başkanlarını Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde ziyaret etmek üzere cezaevine geldi. Sabah saatlerinde tutuklu partili kadınları ziyaret edecek olan Demirtaş ve Kışanak öğleden sonra ise erkeklerin tutuklu bulunduğu D Tipi Cezaevi'ne geçecek. Cezaevi girişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bildiğiniz gibi 14 Nisan'dan bu yana partimizin genel merkez yöneticilerinden il başkanlarına, belediye başkanlarına Meclis başkanlarından il yöneticileri ve kadın meclislerine kadar neredeyse bin 500 civarında arkadaşımız gözaltına alındı. Bunlardan yaklaşık 900'ü tutuklandı ve 10 aydır bir teki dahi hakim karşısına çıkarılmadan cezaevinde tutuluyor. Biz de bugün Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde bulunan kadın arkadaşlarımız öğleden sonra da D Tipi Cezaevi'nde bulunan erkek arkadaşlarımızla bir görüşme gerçekleştireceğiz. Arkadaşlarımızın hem cezaevinde yaşadıkları sorunları dinlemek istiyoruz, ama aynı zamanda bir dayanışma göstermek istiyoruz. Bize göre arkadaşlarımızın hepsi hakim karşısına çıkartılırsa aynı gün belki de serbest kalacaklar ama malesef hakim karşısına çıkarılmadıkları için 10 aydan bu yana suçsuz yere tutuklu bulunuyorlar'' dedi.

Hükümete seslenen Demirtaş, "Bu operasyonların hukuki olduğunu söyleyerek bizi inandıramadılar, bundan sonra da inandıramazlar'' diyerek operasyonların siyasi olduğu savundu.

Demirtaş, "Bu kadar siyasi kadrolara suçsuz günahsız yere operasyon yapılmasının başka hiç bir gerekçesi olamaz. Biz en kısa zamanda arkadaşlarımızın serbest bırakılması gerektiğinin altını çiziyoruz. Eğer hükümet demokratik açılımda yıpranmış samimiyetini göstermek istiyorsa işe bu arkadaşlarımızın serbest bırakılması ile başlamalıdır" ifadelerini kullandı.

Meclis'te (TBMM) yaşanan kavgalara ile ilgili soruları da yanıtlayan Demirtaş, "Biz böyle bir üslubun içerisine hiç bir zaman girmedik. Şu anda üslup ve siyasi nitelik açısından TBMM'deki tarz resmen ayaklar altında. Her 3 parti de şiddetten gerilimden oy devşirmeyi kendisi açısından bir taktik olarak belirlemiş bir durumda. Partimiz asla böylesi şovların içerisine girmeyecektir. Halkımızın içinde yaşadığı devasa sorunlar varken ve bunlar çözüm beklerken İktidarın diğer iki parti ile birlikte grup

toplantılarında şov yapmasını son derece yadırgıyoruz, eleştiriyoruz. Bu kadar sorun içerisinde şova zaman bulmalarını da anlamlandırmakta doğrusu zorlanıyoruz. Biz böyle bir tartışma içerisine girmeyeceğiz arkadaşlar" şeklinde konuştu.

BDP Diyarbakır Milletvekili ve Eş Başkanı Gültan Kışanak ise operasyonları siyasi darbe olarak değerlendirirken darbeye son verilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, "Bu operasyonlarda devlet hiçbir zaman düşünmediği kadın kotasını bu kez düşündü. Tutuklanan arkadaşlarımızın büyük bir kısmı da kadın arkadaşlar ve içerideki arkadaşlardan birisi bizim genel başkan yardımcımızdı. Birisi Viranşehir Belediye Başkanı'ydı. Bu demokratik siyasete karşı yapılmış bir darbeydi. Darbe ile hesaplaşmaktan çokça

bahsedilen bugünlerde acilen bu siyasi darbeye son verilmesi gerektiğini ve ortadan kaldırılmasını, arkadaşlarımızın bir an önce çalışmalarının başına geçecek şekilde özgürlüklerine kavuşmaları gerektiğini ifade ediyorum. Bugün de arkadaşlarımızı görmek, onlarla sohbet etmek, tartışmak ve onlar ile dayanışma duygularımızı ifade etmek için buradayız. Bundan sonra tutuklu bulundukları her gün AK Parti için siyasi bir kayıptır. AK Parti hükümetinin demokratik siyaseti engelleme çabası olarak görülecektir ve yaklaşılacaktır. Biz arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını ve bu siyasi darbeye bir son verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Dün İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşmelerine de değinen Kışanak, "İçişleri Bakanı ile dünkü görüşmemizde hiçbir siyasi konu görüşmedik. Tamamen bir nezaket ziyaretiydi ve partimize yönelik saldırıların teknik bilgilerinin verildiği bir görüşme oldu" şeklinde değerlendirdi.

Demirtaş ve Kışanak basın mensuplarına yaptıkları açıklamanın ardından E Tipi Kapalı Cezaevi'ne girerek tutuklu bulunan kapatılan DTP'nin yöneticileri ve belediye başkanları ile görüşürlerken, öğleden sonra ise erkeklerin tutuklu bulunduğu D Tipi Cezaevi'ni ziyaret edecekler.

BDP EŞ BAŞKANI DEMİRTAŞ VE KIŞANAK DİYARBAKIR E TİPİ CEZAEVİ'Nİ ZİYARET ETTİ
BDP EŞ BAŞKANI DEMİRTAŞ VE KIŞANAK DİYARBAKIR E TİPİ CEZAEVİ'Nİ ZİYARET ETTİ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2010 Perşembe 10:52:04
Güncelleme :11 Şubat 2010 Perşembe 19:44:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?