7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

BDP'ye anket şoku!

DİYARBAKIR'DA 12 EYLÜL REFERANDUM ANKETİ

12 Eylül 2010'da yapılacak yeni anayasa referandumuyla ilgili Diyarbakır Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından bir anket yapıldı. Ankete katılanların yüzde 39.8'inin 'evet' oyu kullanacağını, yüzde 38.1'inin ise 'hayır' oyu kullanacağını bildirdiği öğrenildi.

BDP'nin, 12 Eylül referandumunu boykot çağrısı üzerine bir araştırma yapan DİTAM uzmanları 677 kişiyle yaptıkları anketin sonuçlarını Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde açıkladı. Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rüstem Erkan, "Bölge ve Diyarbakır üzerine sürekli yorum yapan, uçaktan inip taksiciye soran, Hasan Paşa Hanı'nda kahvaltı yapıp bunlarla bir Diyarbakır ve bölge tahlili yapıp buradan Kürt sorununa çözüm reçetesi üreten Türkiye'nin önemli tartışmacılarına da bir tepki ve mesaj olsun diye yapılmış bir çalışmadır bu" diyerek anket hakkında bilgi verdi.

Erkan, her kamuoyu araştırmasının yapıldığı günün eğilimini yansıttığını belirterek, "Bu anket Diyarbakır'ın 11-12 Temmuz'daki eğilimi. Bu 12 Eylül'deki referandumda da aynı olacak anlamına gelmiyor. Bu süreç içerisinde yaşanacak olaylar bu süreci değiştirecek. Fakat Diyarbakır'ın bugünkü eğilimi bu. Referandum ile ilgili sorumuzda şöyle sonuç çıktı: Yüzde 39.8'i 'evet oyu kullanırım', dedi. 38.1'i 'hayır', 8.7'si 'oy kullanmayacağım', 13.4'ü ise 'kararsızım' şeklinde tercihlerini bildiriyor. Bu çalışma BDP'nin referanduma katılmayacağım açıklamasından bir gün sonra yapılmış bir çalışmadır. Fakat buradaki oy oranlarının çoğunluğu partilerden bağımsız kişinin 11-12 Temmuz'a kadar kendi zihninde oluşturduğu sonucu yansıtıyor.

Şu anki referandum propagandası henüz başlamadığı için şu anda seçmenin kafasında kritik bir durum var. Diyarbakır seçmeni yüzde 1 ile 1.5 gibi farkla evet taraftarı görünüyor. 'Niye evet dediniz' diye sorduğumuzda buna yüzde 68.2'si bu anayasa değişikliğinin demokratikleşmeye katkısı olacağını söylüyor. 16.5'i Kürt sorununa katkısı olacağını düşünüyor, 14.5'i de iktidarı desteklediği için bu değişikliğe evet diyor. Hayır diyenlere sorduk, 'niye hayır diyorsunuz' diye, yüzde 49.4'ü Kürt sorununa çözüm getirmeyeceği için ben bu anayasa değişikliğine hayır diyorum diyor. 31.7'si demokratikleşmeyle ilgili yeterince bir değişiklik olmadığı için hayır diyor, yüzde 17'si de BDP desteklemediği için ben bu referandumda hayır oyu kullanacağım diyor" ifadelerini kullandı.

 

"YÜZDE 46.9, BDP'NİN KARARINA UYARIM, 53.1'İ BDP'NİN ALACAĞI KARAR BENİ BAĞLAMAZ, DEDİ"

Doç. Dr. Erkan, bölgede BDP'nin ağırlığı bilindiği için etkili bir şekilde boykot uygularsa seçmene 'kararınız ne olur' diye sorduklarını belirterek, "Burada seçmenin yüzde 46.9'u BDP'nin kararına uyarım diyor. Yani seçime katılmam diyor. Diğer yüzde 53.1'i de BDP'nin kararı beni etkilemez diyor. Fakat 53.1 kendi iradesi ile sandık başına gider-gitmez o ayrı bir şey. Fakat burada partilerden bağımsız yüzde 53-54'lük bir karar var. Diyarbakır'da ve bölgede seçmenin yüzde 50'sini BDP yönlendirebiliyor. Her partinin sadık bir seçmen militan kitlesi vardır. BDP'nin de burada yaklaşık yüzde 47 gibi bir militan seçmeni bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

 

"HALKIN YÜZDE 2'Sİ BU ANAYASADAN MEMNUN"

Doç. Dr. Erkan "Nasıl bir anayasaya ihtiyaç var" sorusuna, "Yüzde 2'si ben bu Anayasa'dan memnunum yeni bir anayasaya gerek yok diyor. Yüzde 98'i yeni bir anayasayı destekliyor. Burada Kürt sorununu çözecek bir anayasaya ben hemen evet derim diyenlerin sayısı yüzde 30, yeni bir anayasaya yüzde 23.6, bütün siyasi partilerin desteğini alacak bir anayasa yüzde 26.3, mutlaka BDP destekleyecek denilen oran da 17.6'dır. Bu bize şunu gösteriyor: Türkiye'de hazırlanacak bir anayasada yeterince demokratikleşecek ve Kürt sorununu çözebilecek maddelerin yer alması fakat BDP'nin bunu desteklememesi halinde bile yaklaşık yüzde 83 gibi Diyarbakır'da bir seçmen bu süreci ve bu anayasa değişikliğini destekleyeceğini gösteriyor. Anayasa değişikliğinde beklenen değişikliklerin olması halinde seçmen burada kendi iradesi ile parti hangi kararı alırsa alsın yüzde 80'in üzerinde destek alabiliyor. Bu önemli bir sonuç, gerek partilerin gerekse Türkiye'yi yönetenleri buradan bir sonuç çıkartması gerekiyor. Yani gerek Diyarbakır gerekse Güneydoğu denildiği zaman öyle çok otoriter partilerin karar verdiği bir kitleden öte artık neyin kendisi için iyi neyin kötü olduğunu anlayabilen bir kitle de ortaya çıkmış durumda" şeklinde açıkladı.

Avukat Sedat Yurttaş ise bu referandumun Kürtleri heyecanlandırmadığını söylerken, eski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya halkın büyük çoğunluğunun öncelikli olarak Kürt sorununa bir çözüm istediğini belirtti.

DİYARBAKIR'DA 12 EYLÜL REFERANDUM ANKETİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2010 Cuma 13:55:03
Güncelleme :17 Temmuz 2010 Cumartesi 00:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?