7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Belediye bünyesinde çocuk birimi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, risk altında olan ve sokakta çalışan çocukların kayıt altına alınması ve yeniden topluma kazandırılmaları için çocuk koordinatörlüğü birimini kurdu. Çocuk koordinatörlüğü başkanlığına atanan Muharrem Erbey, çocukların sokaklardan kurtulmalarını sağlamak için kentin bütün dinamikleriyle biraraya geleceklerini söyledi.
 
Diyarbakır'ın en önemli sorunlarından biri olan sokakta çalışan ve madde bağımlısı çocukların gün geçtikçe sayıları artarken, bunun önüne geçmek için Büyükşehir Belediyesi harekete geçerek kendi bünyesinde 'Çocuk Koordinatörlüğü Birimi' kurdu. Başkan Vekili İlhan Diken ile Çocuk Koordinatörü Başkanı Mehmet Erbey, birimin çalışmalarını ve hedeflerini paylaşmak üzere çeşitli kurum ve kuruluş yöneticileriyle Gazi Köşkü'nde biraraya geldi. Kısa bir açıklama yapan Başkan Vekili Diken, öncelikli olarak risk altında olan çocuklara ilişkin çalışmaları tek elde toplamayı hedeflediklerini belirterek, sokakta çalışan çocukların topluma kazandırılmaları için kentteki çocuk çalışma gruplarını ve aktörlerini sürekli olarak biraraya getirip işbirliğini geliştirmeye önem vereceklerini söyledi. Devam eden projeleri geliştirmek ve yeni projelerin hayata geçirilmesi için uzman takviyesiyle eğitimli kadroları oluşturmak için de harekete geçeceklerini ifade eden Diken, kentte risk altında olan çocuklara karşı duyarlılığı arttıracaklarını kaydetti. 

Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde 300 çocuk için Hazar Gölü'nde Büyükşehir Belediyesi'ne ait arazide yapılacak olan "Çocuk Yaz Kampı" projesinden söz eden Diken, kısa bir süreliğine de olsa çocukların dinlenmelerinin sağlanacağını söyledi. Diken, ayrıca bin 200 çocuğu da havuz ve piknikten faydalandıracaklarını sözlerine ekledi. Çocuk Koordinatörü Başkanı Muharrem Erbey ise, Diyarbakır'ın ve Türkiye'nin en önemli sorununu masaya yatırdıklarını belirtti. Kentteki bütün dinamikleri bu çalışmaya katkı sağlamaya teşvik edeceklerini dile getiren Erbey, "Orta vadede sonuç alıcı projelere imza atmayı hedefliyoruz. Özellikle iş çevrelerine büyük görevler düşüyor. Çocuklarımıza istikrarlı bir yaşam ve iyi bir gelecek sunmadan onları sokaklardan kurtarmak mümkün değildir. Üretime katılan, meslek sahibi çocuklar ve gençler projesinde sizlerin desteğini bekliyoruz" dedi.

Öncelikle çocuklarla iletişime geçmek, sosyal ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamak suretiyle gerçekçi, uygulanabilir küçük çaplı projelerden başlamak gerektiğine vurgu yapan Erbey, "Bu amaçla Ağustos ayı sonuna kadar 22 bin 394 çocuğa, yıl sonuna kadar ise 50 bin çocuğa ulaşmayı hedeflemekteyiz. Sloganımız ise 'Artık Çocuklarımız Gülümseyecek' olacaktır diye konuştu. Çocuklarla kurulan iletişimden sonra "Rehabilitasyon ve Meslek Beceri Kurs" çalışmalarına etkin katılımı sağlamayı hedeflediklerini de kaydeden Erbey, bu amaçla 3 yıl içinde, risk altında olan çocuklarla ilgili olarak Türkiye'de örnek bir model geliştirmeyi hedeflediklerini, ayrıca orta ve uzun vadeli 11 projenin hayata geçirileceğini açıkladı. Mesleki Çıraklık Eğitim Merkezi'nin (MEKSA) belediyeye devri konusunda çalışmalarının devam ettiğine de değinen Erbey, bu birimin daha çok meslek branşında kurs verebilmesi, yerinin modern bir yere taşınması konusunda yurt içi ve dışında kaynak arayışlarının devam ettiğini belirtti. 

Çok sayıda kurum ve kuruluşun katıldığı toplantıda, ilk 3 ayın hedeflerini maddeler şeklinde sıralayan Erbey, bu konuda ayrıca önerilere de açık olduklarını dile getirdi. Buna göre, Çocuk Koordinatörlüğü tarafından Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında: 1- Çocuk çalışma gruplarıyla, kurum, kuruluşlarla ve aktörleriyle bir toplantı yapılacak. 2- Risk altında olan çocuklara karşı kentte duyarlılığı arttırmak için, 3 bin adet "Ben Çocuğum, Haklarım Var" el broşürü dağıtılacak. 3- Hazar Gölü Gezin İlçesi'nde göl kenarında bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait arazide yapılan "Çocuk Yaz Kampı"na sokakta çalışan, risk altında olan, alt gelir grubundan olup tatil yapma imkanından yoksun 300 çocuk 8 günlük tatile götürülecek. 4- Sokakta çalışan, risk altında olan, alt gelir grubundan bin 200 çocuk piknik ve havuza götürülecek. 5- Sokakta çalışan, risk altında olan, alt gelir grubundan 5 bin çocuğa; futbol voleybol ve basketbol topu, bebek, araba, tişört, zeka oyunları verilecek. 6-Kitap alma imkanından yoksun bin çocuğa Kürtçe-Türkçe kitap verilecek. 7- 2 bin adet "Ben Çocuğum Haklarım Var" afişi kentte dağıtılarak çocuk hakları bilinci geliştirilecek. 8- "Alo 153 Belediye Hattı" ile risk altında olan çocukların sorunlarını belediyeye iletilmesi sağlanacak. 9- Merkez İlçe Garajı'nda çalışan çocuklara ilişkin bir oda düzenlenip çocukların orada kişisel gelişimlerine, eğlenmesine katkı sunacak bilgisayar, zeka oyunları, kitap, satranç sağlanacak. 10- Belediye Metropol Bülteni'nde Haziran sayısından itibaren Diyarbakır'da çocuk çalışması yapan kurumların haberlerine yer ayrılacak."
.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2006 Pazartesi 18:56:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?