5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Belediyeden baca temizliği uyarısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici, iyi ve güvenli bir kış için bacaların temizlenmesi gerektiğini belirterek, 1 Haziran'dan bu yana kentte 650 binanın bacalarının temizlendiğini söyledi.


Her yıl ölümlere sebep olan baca gazı zehirlenmeleriyle baca yangınlarına karşı itfaiye "koruyucu tedbir"e bu yıl daha erken başladı.

İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici, daha önce Ekim ayında yaptıkları baca temizleme çalışmalarına bu yıl 1 Haziran'da başladıklarını ve bugüne kadar 650 binanın bacasını temizlediklerini söyledi. Aldıkları tedbirlerle kış aylarında baca yangınlarında düşüşler meydana geldiğini ifade eden Bilici, baca temizliğinin yapılması durumunda yangınların önleneceğini, zehirlenmelerin yaşanmayacağını söyledi.

Bilici, temiz bir bacanın yakıtın tam yanmasını sağladığını ve dolayısıyla yakıtta da büyük bir tasarrufu sağladığını belirterek, "Yakıttaki tasarrufun yanında arzu edilen ısı da elde edilmiş oluyor. Bir de tam yanmayan kömürün isi fazla oluyor. Dolayısıyla temiz bir baca çevrenin daha az kirlenmesini sağlayacak. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 58. maddesine göre bacaların 3 ayda bir temizlenmesi gerekir. Bacalarını temizletmeyen yönetici ve bina sahiplerini sorumlu tutuyoruz. Belediye Meclisi'nde, 4 kata kadar olan konutların bacalarını 45 YTL'ye, ilave olarak her kat için 12 YTL, 4 kata kadar olan işyerleri için 80 YTL, ilave olarak her kat için ise 22 YTL ücret alınması gerektiği yönünde karar alındı" dedi.


Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hüseyin Bark da baca temizliği için bir genelge yayımlayarak baca temizliği yaptırmayan binaların idari para cezasına çarptırılacağını ve kış sezonunda kalorifer kazanlarının ateşlenmesine müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

Bark, genelgesinde, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 58. maddesi ile Mahalli Çevre Kurulu'nun 20 Haziran tarih ve 05 nolu kararı uyarınca, 'Binaların, kazan ve bacalarının temizlik, bakım, ölçüm ve onarımları yapılacak' ibaresi gereğince İtfaiye Daire Başkanlığı'nca yürütülen baca temizlik işlemlerinin yaptırılmasını istedi. Genelgede, baca temizliği için İtfaiye Daire Başkanlığı'nın 228 06 88 numaralı telefona başvuru yapılması istendi. Baca temizliği yaptırmayan bina yöneticisi ve sahiplerine ilgili yasa gereğince işlem yapılacağı uyarısı da yapıldı.


Bu arada İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, baca temizliğini yaptırmayan binaların adreslerini işlem yapmak üzere Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'na liste halinde bildiriyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2007 Çarşamba 15:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?