5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Belediyenin Kürtçe sitesine inceleme

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin www.diyarbakir.bel.tr adresinden Türkçe ve İngilizce'nin dışında yapılan Kürtçe yayınla ilgili inceleme başlatıldı. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin internetteki sayfasında yapılan Kürtçe yayın dolayısıyla Başkan Osman Baydemir'in yazılı ifadesi alındı. 

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi'nin www.diyarbakir.bel.tr adresinde bir süre önce Türkçe'nin yanı sıra İngilizce ve Kürtçe yayın yapılmaya başlandığı hatırlatıldı. İçişleri Bakanlığı'nın, sitedeki Kürtçe yayınla ilgili inceleme yapmak üzere 2 mülkiye baş müfettişini görevlendirdiği belirtilen açıklamada, bakanlığın görevlendirme emriyle Diyarbakır'a gelen Mülkiye Başmüfettişleri Ahmet Koyuncu ve N. Gürsel Metin, yerel bir gazetede "Çok dilli sanal belediyecilik" başlıklı haber üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesi hakkında inceleme yapmaya başladı. 

Belediyenin resmi internet sitesinde Kürtçe yayın yapımına dair bir karar ya da teklif bulunup bulunmadığı, bunun için bir harcama yapılıp yapılmadığı ve Kürtçe yayının içerikleriyle ilgili sorulara ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediye hizmetlerinin yerel halka daha iyi anlatılması amacıyla Türkçe'nin dışında 10 Ekim 2006'dan itibaren Kürtçe'nin Kurmanci lehçesiyle yine belediye çalışmalarının uluslararası alanda takip edilmesi amacıyla İngilizce yayına başladığını belirtti. Kürtçe ve İngilizce yayınlarının içeriğinin Türkçe yayınların bire bir tercümesi olduğunu belirten Baydemir, bu konudaki hizmetin doğrudan temin yoluyla yapıldığını ve Kürtçe ile İngilizce çeviriler için toplam 22 milyar 420 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti. 

Baydemir, bu hizmet için 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun, belediyelerin "belediye faaliyetleri hakkında bilgilendirme", "hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları" yapabileceğini düzenleyen 13. maddesiyle, "mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla kültür ve sanat, turizm ve tanıtım" hizmeti yapabileceğini düzenleyen 14. maddesini dayanak aldıklarını bildirdi. RTÜK Yasası'nın "Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de yayın yapabilir" maddesi bulunduğuna da dikkat çeken Baydemir, Dicle Üniversitesi ve RTÜK'ün yaptığı araştırmada, Diyarbakır'da halkın Kürtçe konuştuğunun belirlendiğini söyledi. 

Baydemir, belediyenin faaliyetlerini halka tanıtmak ve bilgilendirmek amacıyla yerel halkın dili ve Kürtçe'nin Kurmanci lehçesiyle web ortamında hizmet vermeye yasal bir engel bulunmadığını savundu.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 16:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Esat IP: 88.229.200.xxx Tarih : 15.01.2007 15:24:12
Yalan. Halkımızın çoğu Türkçe kounşur; Kürtçe bilenlerin % 90 ı da Türkçeyi bilir ve anlar. Yakında baydemir Türklere savaş ilan ederse şaşmam.