7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Bereket dayağı

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde Şeyh Şerif Türbesi'ni ziyaret eden binlerce kişi, 'Karmiçi' ismini verdikleri geleneksel oyunda, hasadın bereketli olması için saatlerce birbirlerini kırbaçladı.

Dicle'de düzenlenen geleneksel şenliğin bu yılki bölümünde gençler, 'Güç gösterisi' için kamçılarla birbirini dövdüler. Hasadın bereketli olması amacıyla Mayıs ayının son perşembe günü bir araya gelen köylüler, bu yıl Haziran ayının ilk Perşembe'sinde buluştu. Sabahın erken saatlerinden itibaren çevre köylerden ve Diyarbakır'dan gelen binlerce kişi, türbenin bulunduğu Döver köyüne akın etti. Hasatlarının verimli olması için dua eden köylüler, 800 yıllık geleneği bir kere daha yaşattı.

Etkinliğe katılanlar, meydanda halka oluşturup, yörede erkeklerin başlarına sardıkları 'puşi' denilen bezleri örtündükten sonra, 'Karmiçi' adı verilen oyunu oynadılar. İki gruba ayrılan erkekler, sırayla kamçıyı alarak meydanda kıyasıya birbirlerine vurdular. Özellikle gençlerin ilgi gösterdiği oyunda güç gösterisi yapılırken, elindeki kamçıyı düşüren taraf, oyunu kaybetti. Karmiçi oyununda birbirlerini kıyasıya döven köylüleri, zaman zaman hakem ve köyün ileri gelenleri araya girerek ayırdı.

Saatler süren oyunun sonunda, en fazla kamçıyı düşüren taraf, oyundan mağlup ayrıldı. Şenliğe, sadece köylerden değil, Diyarbakır ve çevre ilçelerden de yüzlerce kişinin katıldığını belirten gençler, "Kamçılar birbirine sarılan poşulardan oluşturuluyor. Poşular sıkıca sarıldıktan sonra 1 gün suda bekletiliyor ki kopmasın ve iyi acıtsın. Bu bizim için sadece bir oyun. Geleneksel olarak her yıl buraya geliyor ve gücümüzü kamçılarla sınıyoruz" diye konuştu.

Geleneğin amacının yöre halkını kaynaştırmak, yemek pişirerek dostlukların pekişmesini sağlamak olduğunu ifade eden vatandaşlar, "Bu ziyaret gelenekseldir. Atalarımızdan bizlere kalan gelenek, kırbaç oyunudur. Kırbaç oyununda kim kimi yener ise o galip geliyor. Futbol hakemleri gibi değiliz. Hakemler şike yapar ama bizde şike olmaz. Kavga çıkmasın diye müdahale ediyoruz. Karmiçi bittikten sonra herkes yemeğini yer ve eğlenir" dedi.

Bu arada, türbe ziyaretinde bulunan kadınların küçük hastalıktan ve kötülüklerden korunmak için dua okuduğu Şeyh Şerif Türbesi, binlerce kişinin ziyaretiyle adeta bir panayır havasına bürünüyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 15:28:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?