3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bin çocuk sokaktan kurtarıldı

Sokak çocuklarının kurtarılması amacıyla Diyarbakır'da kentin sosyal haritası çıkarıldı. Aileler ve çocuklarla ilgili hazırlanan rapor doğrultusunda devreye uzman ekipler girdi. Çalışmayla 2007'de bin 85 çocuğun sokakla ilişkisi kesildi.

Diyarbakır Valiliği, sokaktaki çocukların kurtarılmasına yönelik hazırladığı 'Sosyal İnceleme Raporu'yla kentin haritasını çıkardı. Yapılan çalışmalar sonucu 2007 yılında bin çocuğun sokakla ilişkisi kesildi. Diyarbakır İl Sosyal Hizmetler ile Emniyet Müdürlüğü, zorla çalıştırarak çocuklarını istismar ettiği gerekçesiyle 37 aileye dava açtı.

Diyarbakır'da sokakta sürekli çalışan yaklaşık 3 bin çocuk var. Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'nce ortaklaşa yürütülen proje kapsamında çalışan çocuklardan 2 bini ile doğrudan temas kuruldu. Çocukları sokaktan kurtarmayı amaçlayan proje şöyle işliyor: Uzman ekip, önce sokaktaki çocuklarla güven bağı kuruyor. Oluşturulan güven sonrası çocukların ailesine ulaşılıyor. Aile hakkında 'Sosyal İnceleme Raporu' hazırlanıyor. Bireysel görüşmelerle hazırlanan raporda, ailenin çocuk sayısı, ekonomik durumu, sağlık sorunları, eğitim seviyesi tespit ediliyor. Raporu alan uzman ekip, sık sık aile ziyaretleri yapıyor. Sağlık sorunları olanlar tedavi ettiriliyor, okulu bırakan çocuk varsa okula yönlendiriliyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yoluyla da maddî durumu iyi olmayan ailelere yardım yapılıyor.

Diyarbakır'da uygulanan bu proje, meyvelerini vermeye başladı. 2007 yılında çalışmalar sonucu bin 85 çocuğun sokakla ilişkisi kesildi. 600 çocuğun 145'i kendi isteğiyle, 10'u işe yerleştirme suretiyle, 402'si aile yanına döndürülerek, 37'si 18 yaşını doldurması ve 6'sı başka kurumlara nakil olması sebebiyle dosyaları kapatıldı. Şu an sokaktan kurtarılan 485 çocuğun rehabilitasyonu sürüyor. Sokaktaki çocuklara yönelik yapılan çalışmalarla 2007 yılında 1.085 çocuğun sokakla irtibatının kesildiğini açıklayan Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zülfi Toman, çocukların kimi ile 6 ay, kimi ile 3-4 yıldır ilgilenildiğini söyledi. Temas kurulan tüm çocuklar ve aileleri hakkında 'Sosyal İnceleme Raporu' hazırlandığını dile getiren Toman, çocukların büyük çoğunluğunun okula yönlendirildiğini belirtti. 2007 yılında Diyarbakır Adliyesi'nden suç işleyen 210 çocuğun dosyası rehabilitasyon için Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda çocuklar eğitim, sağlık ve danışmanlık hizmetleri alıyor. Şu an suç işleyen 240 çocuğun takibi yapılıyor. 210 civarında madde bağımlısı çocuğun ise Uçucu Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi'ndeki tedavileri sürüyor.

'Annem sokakta çalışmamı istiyordu'

17 yaşındaki Yavuz Yıldız, sokaktan kurtarılanlardan biri. Lise 1'e giden Yıldız, ayakkabı boyacılığı yapıyordu. Ailenin en büyük çocuğu olan Yıldız, proje sayesinde artık sokakta çalışmıyor. Boş zamanlarında 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne gelen Yıldız, "Ailem sokakta çalışmamı istiyor; ama ben ders çalışıyorum. Annem buraya gelmemi de istemiyor. Bize 'Oraya gidiyorsunuz da ne oluyor? Adam mı oluyorsunuz? Git çalış!' diyor. Ben hiçbir çocuğun çalışmasını istemiyorum." diyor. Kâğıt mendil satarken sokaktan kurtarılan Osman Karaman (13) ise merkeze gelmekten mutlu. 6 kardeş olduklarını ve 2 yıl boyunca sokakta mendil sattığını anlatan Karaman, "Merkezde boş vakitlerimizde resim yapıyoruz. Yeni arkadaşlarım ve çevrem oldu. Artık sokakta mendil satmıyorum. Okuluma devam ediyorum." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 04:24:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?