3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bir rüya gerçek oluyor

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kralkızı-Dicle sulama kanalında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

Mutlu, sulama kanalının GAP Eylem Planı ile birlikte hızlandığını belirterek, "4-5 yıllık bir zaman dilimi içinde sulama kanalını bitireceğiz. GAP bir rüyaydı ancak bu rüyayı gerçekleştireceğiz. Projenin bitmesinin ardından 260 bin insanımız istihdam edilecek'' dedi.

Vali Hüseyin Avni Mutlu beraberinde kamu kurum ve kuruluş amirleri ile birlikte Kralkızı-Dicle sulama kanalında bir dizi incelemede bulundu. Mutlu, toplam 264 kilometre uzunluğundaki sulama kanalının Diyarbakır'a istihdam anlamında çok şey katacağını belirterek, "Kralkızı-Dicle sulama kanalı 264 kilometre uzunluğundadır. Ana sulama kanalı saniyede 110 metreküp su transferi sağlayacak. Bu sayede 130 bin hektar alan sulanacak olup, 260 bin kişiye istihdam demektir. Bu yıl çalışmalara harcanan para 10 milyon YTL'dir. GAP Eylem Planı ile birlikte 8 katına çıkarılıp, ek ödenekle toplam 80 milyon YTL'ye çıkarılmıştır. Ayrıca bu işlerin sadece 62 kilometresi ihale edilmişti. 202 kilometresi ihale edilmemişti. Dolayısıyla 3 ayrı ihale ile birlikte 700 milyon YTL'lik bir ihale gerçekleştirilerek, dolayısıyla Kralkızı-Dicle sulamasının 202 kilometrelik kısmının da ihalesi yapılmış oldu. 4-5 yıl içerisinde bu çalışmalar bitirilerek, bir rüyayı gerçekleştireceğiz. GAP Eylem Planı harekete geçirildiğinde Diyarbakır'ın hiçbir bölgesinde farklılıklar olmayacaktır. Bu milli bir projedir. GAP sadece sulama alanında değil, eğitim, sosyal ve kültürel anlamda da bölgeye çok şeyler katacaktır. GAP rüyaydı ama bu rüya gerçekleşecek" şeklinde konuştu.

Sulama kanalındaki incelemeleri sırasında kanala yakın olan Başil köyüne de giden Vali Hüseyin Avni Mutlu, burada vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşlar, köylerinin elektrik ve yol sorunu olduğunu söyledi. Mutlu ise, trafo anlamında bir sıkıntısı bulunmayan köylüyü kaçak elektrik kullanmamaları yönünde uyardı. Hüseyin Avni Mutlu, Eğil ilçesine bağlı Taşdan köyünden geçişinde makam aracını durdurarak, 14 yaşında çobanlık yapan İbrahim Baykara ile bir süre sohbet etti.

Baykara, İlköğretim 5. sınıftan itibaren okumadığını belirtti. Mutlu ise, çobanlığın da iyi bir meslek olduğunu ancak okumanın yerinin bir başka olduğunu belirterek, küçük çobana tavsiyelerde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 16:41:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?