3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bölge trafiği tartışıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin trafik sorunu 'Trafik Güvenliği'nde Yeni Açılımlar Hedefler Çözüm Projeleri' konulu bir toplantı ile Diyarbakır'da ele alındı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, ölüm sıralamalarındaki ilk sırada trafik kazalarının yer aldığını söyledi.

Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü toplantı salonunda yapılan 'Trafik Güvenliği'nde Yeni Açılımlar Hedefler Çözüm Projeleri' konulu trafik toplantısına Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinden gelen emniyet müdür yardımcıları, trafik şube müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Bölgenin trafik durumu hakkında bilgi veren Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, trafikte her yıl dünyada 1.5 milyon insanın hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Bugüne kadar trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı dünyadaki savaşların tümünde hayatını kaybedenlerden daha fazladır. Dünyada ölüm sıralamalarındaki birinci ölüm nedenleri trafik kazalarıdır. Günümüzde zamanın kısıtlı ve ihtiyaçların fazla olması nedeniyle trafikle ilgili temel sorunlar her zaman geliştirilmesi gereken bir olgudur. Her yıl 10 bine yakın insanımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Her yıl 200 bine yakın insanımız kazalarda sakat kalıyor veya yaralanıyor. Yüzde 12-13 fiziksel özürlü bulunan ülkemizde her yıl 10 binlerce kişi trafik kazalarından dolayı özürlü oluyor. 12-13 milyar YTL maddi zarar meydana geliyor. Ülkemizde son yıllarda çevre altyapı yolları duble ve bölünmüş yollarla ilgili yoğun çalışma olmasına rağmen her yıl 1 milyon araç ve sürücünün trafiğe çıkması bu talebin daha da artmasına ve daha fazla yatırımın yapılması gereken bir alan haline geliyor. Ülkemizde bugün 13.5 milyon civarında aracımız ve 19 milyonu aşkın da sürücümüz var. Toplam bölünmüş yol ve otoyol yaklaşık 2 bin kilometredir. Her gün 24-25 bin otobüs yolcu taşıyor. Bunu göz önünde bulundurursak ayda 30 bin kişinin sefer yaptığı bir tablo ortaya çıkıyor. AB ülkelerinde 15-20 yıldan beri varolan kaza tutanağı uygulaması bir rahatlama ve güven duygusu veren bir uygulamadır. Gecikmiş de olsa son derece önemlidir. Önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması öngörülen Karayolları Trafik Kanunu taslağında bu zorunlu hale getiriliyor. Geçtiğimiz 4 aya baktığımızda sürücülerin bu imtihanı da başarılı bir şekilde verdiğini görüyoruz. 4 ayda düzenlenen tutanak sayısının 210 bin civarında olması zaman açısından çok önemlidir'' dedi.

Toplantı, trafik kanunları ve trafik kurallarını işleyen sinevizyon gösterimi ile devam ederken, toplantının 26 Ağustos Salı günü sona ereceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 14:51:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?