8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Bombayı tıp öğrencisi koymuş

İstanbul ve Diyarbakır'da eylem yapmaya hazırlanırken üzerindeki patlayıcı düzenekle yakalanan canlı bomba hakkında hazırlanan iddianamede ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Tıp fakültesi öğrenci olan A.O.'nun, üniversiteye hazırlanan 6 öğrencinin ölümüne sebebiyet veren Diyarbakır'daki patlamanın da faili olduğu anlaşıldı.

3 Ocak 2008'de askerî servis aracının geçişi sırasında patlatılan otomobile uzaktan kumandalı bombayı A.O. yerleştirmiş. PKK'lı teröristin, 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan 1, 'patlayıcı madde kullanmak suretiyle kasten adam öldürme' suçundan 7 kez olmak üzere toplam 8 defa ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık O.A.'nın tıp fakültesi öğrencisiyken, okuldan ayrılarak terör örgütüne katıldığı belirtildi. Sanığın 1996 yılında girdiği üniversite sınavlarında Çapa Tıp Fakültesi'ni kazandığı ve aynı dönemde okula kayıt yaptırdığı kaydedildi. İstanbul'da katıldığı yasadışı bir gösteri sebebiyle tutuklanan sanık O.A.'nın 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olduğu ve eğitimine devam ettiği öğrenildi. İddianamede 2002 yılında sahte kimlikle yakalanan O.A.'nın cezaevinde bir süre kaldıktan sonra terör örgütüne katılmak için Hakurk kampına gittiği, burada özellikle bomba ve sabotaj eğitimi aldığı bilgisi yer aldı.

Metropol kentlerde ses getirecek eylemler yapmak üzere görevlendirilen sanık O.A.'nın, sahte kimlik temin edemediği için İstanbul'a gitmeden önce Diyarbakır'da yaşadığı ortaya çıktı. O.A.'nın üzerinde canlı olarak ele geçmemek için sürekli patlamaya hazır patlayıcı düzeneği bulundurduğu ifade edildi.

PKK'nın 'Hakkı' kod adlı sözde bölge sorumlusunun, O.A.'ya bombalı bir eylem yapmak üzere talimat verdiği anlatılan iddianamede, örgütün 'Rubar' kod adlı sözde Diyarbakır sorumlusunun da aynı görev için Erdal Polat'ı görevlendirdiği belirtildi. İki terör örgütü üyesinin Diyarbakır'da tesadüfen karşılaştığı ve ortak hareket ettikleri ifade edilen iddianamede, sanık O.A.'nın hazırladığı uzaktan kumandalı bomba düzeneğini, 3 Ocak 2008 tarihinde 6'sı öğrenci 7 kişinin hayatını kaybettiği olayda patlatılan araca yerleştirdiği kaydedildi. Patlamanın ardından sanık O.A., Diyarbakır'dan ayrılırken Erdal Polat'ın yakalandığı ortaya çıktı. Diyarbakır, Zaman

8 kez müebbet, 37 yıl hapis talebi

8 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle cezalandırılması istenen O.A.'nın ayrıca 'bomba kullanmak suretiyle genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması' ve 'örgütün faaliyetleri kapsamında tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması' suçlarından da 37 yıla kadar hapsi istendi. Sanık B.S.'nin de 'terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde ağır ceza mahkemesinde başlanacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 09:43:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?