8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Büyük rüya GAP'ta parasızlık

GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, mevcut ödeneğin yetersizliği nedeniyle GAP’ın öngörüldüğü gibi 2010 yılında bitirilmesinin mümkün olmadığın söyledi. 

Özgül, TOBB ETÜ ve Diyarbakır Valiliği tarafından düzenlenen “2. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Diyarbakır” konulu sempozyumda, bir grup gazetecinin GAP hakkındaki sorularını yanıtladı. 

Sulama yatırımlarında geride olduklarını ifade eden Özgül, “Yüzde 15’lerde fiziki gerçekleşme söz konusu. Her yıl GAP yatırımlarına ortalama 800 milyon dolar para ayrılıyor. Fakat bölgesel kalkınma planına göre 2010 yılında tamamlanması gerekiyor. Ancak bu mevcut ayrılan ödeneklerle süresi içinde tamamlanması zor gözüküyor” dedi. 

Sulama yatırımlarının diğer sektörleri tetikleyeceğine vurgu yapan Özgül, “GAP’ın en önemli yatırımlarından bir tanesi de tarımsal alandaki yatırım yani sulama yatırımlarıdır. Diğer sektörleri tetikleyecek buradaki kalkınmanın lokomotifi olacak olan sektör tarım sektörü. Dolayısıyla bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bitirilme tarihi önemli değil ama sulama yatırımları çok önemli” diye konuştu. Özgül şunları söyledi: 

YAP-İŞLET-DEVRET 

“Şimdi mevcut kamu kaynakları yeterli olmadığına göre farklı yöntemlerle, farklı alternatiflerle finans modelleriyle çözebiliriz diye düşündük. GAP Yüksek Kurulu’na da konuyu götürdük. Devlet Su İşleri, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine, GAP İdaresi, Tarım Bakanlığı olarak konuyu çalıştık. 

İki modelin uygulanabileceği üzerinde karar kıldık. Bunlardan bir tanesi yap-işlet veya yap-işlet-devret, bir de kamu özel ortaklığı modeli var. Şimdi bunun modellerinin uygulanabilmesi için yasalarda bazı değişiklikler yapmak gerekiyor. 

Bunlardan bir tanesi DSİ Yasası, Sulu Arazi ve Toprak Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Meclis’te alt komisyonda gerekli değişiklik yapıldı. Şimdi Genel Kurul’a gelecek. Diğerlerini de inşallah kısa süre içinde gündeme aldırılıp, yasalaşmasıyla ilgili gayretlerimiz var.” 

SULAMADA ÖZEL SEKTÖR YOK 

İstedikleri yasal düzenlemelerin yapılması durumunda, söz konusu modelleri uygulama şansı bulacaklarını anlatan Özgül, başarılı olmayı umduklarını kaydetti. 

Sulama yatırımlarına özel sektörün yanaşmadığını anımsatan Özgül, “Geri dönüşü uzun süre aldığı için, zaman aldığı için özel sektör çok karlı bakmıyor bu işe. Ama biz sulama yatırımlarıyla birlikte enerji yatırımlarını da birlikte yapmak istiyoruz. O zaman özel sektör için karlı olabilir” diye konuştu. 

Enerji ihalesiyle birlikte sulama ihalesini de yapmak istediklerini ifade eden Özgül, yap-işlet-devret modeli için düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti. Özgül, “Taslağını, tasarısını da hazırladık. İkisi birlikte ihaleye çıkacak. Umuyorum ki başarılı olabiliriz. Henüz bunun örneği yok şu ana kadar” dedi. 

Bugüne kadar 258 bin hektar alanın sulamaya açıldığı bilgisin veren Özgül, şunları kaydetti:
“Eğer bunları bu modelleri gerçekleştirebilirsek, 360-370 bin hektarlık bir alanı sulamaya açacağız. Yani on beş yıllık süreçte yapılanı inşallah daha kısa bir sürede yerine getireceğiz. Sulama yatırımları için 8 milyar dolarlık tahmini para lazım. Aslında büyük bir rakam, çok büyük bir rakam. Türkiye’nin 2006 yatırım bütçesi 17 katrilyondu. Yani 11-12 milyar dolar. Türkiye’nin yatırım bütçesinin büyük bir kısmını sulama projesine ayrılabilirse tamamlayabiliriz. Ekonomik büyüklüğü de çok fazla olan projeler. Dolayısıyla farklı finans modellerinin uygulanması gerekiyor. Bunun tanımını yurt dışında da Türkiye’de de yapıyoruz.” 

"ARAP ÜLKELERİNİN GAP'A İLGİSİ DEVAM EDİYOR" 

Arap ülkelerinin hala GAP’a büyük ilgi duyduğunun altını çizen Özgül, Güneydoğu’da yapılacak özel sektör yatırımları için çalışacak bir platform oluşturulduğunu söyledi. Özgül, “Özel sektör yatırımlarının bölgeye çekilmesi, yabancı yatırımların çekilmesi ve bunların takibiyle ilgili çalışmalar yapılacak. Bölgenin sorunlarıyla ilgili çalışmaları yürütecek olan bir platform bu. Bölge orijinli Türkiye’nin güçlü işadamlarından oluşan bir platform.”

anka
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2006 Perşembe 17:18:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?