4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Çağdışı davada mutlu son

Diyarbakır’da Aslan, Yıldırım, Alkan, Cimci, Koçer, Ava ve Amak aileleri arasında 2 yıl önce meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği kan davası, barışla noktalandı. 2 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği kan davası sona erdi.

Eski DEP Milletvekilleri Selim Sadak ve Hatip Dicle’nin girişimleri sonucu ikna edilen aileler, bugün Kaplan Düğün Salonu’nda biraraya geldi. Barış toplantısına, DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, eski DEP Milletvekilleri Selim Sadak ve Hatip Dicle, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer ve çok sayıda davetli katıldı.

Barış yemeği öncesinde konuşan eski DEP Milletvekili Selim Sadak, kan davasına, kine, husumete ’Hayır’ diyeceklerini, ancak her zaman barışa ’Evet’ dediklerini ifade ederek, "Son zamanlarda ciddi kan davaları başladı. Kan davaları, bu bölgeyi ve ülkeyi rahatsız etmektedir. Biz bu bölgede, ülkede barış için yola çıktık. Öncelikle ailelerimiz, birarada barış içinde yaşamalıdırlar. 2 yıl önce 2 aile arasında başlayan, sonra büyüyen bu kan davası bugün son buldu. Barışın olmadığı bir toplum ilerleyemez. Kan davasının temel nedeni geri kalmışlık, cehalet ve sefalettir. ’AB’nin yolu Diyarbakır’dan geçer’ demişlerdi. Evet, gerçekten öyle. Biz de bu tür olayların bir daha yaşanmamasını istiyoruz" dedi.

Daha sonra DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Büyükşehir Belediye Başkanı birer konuşma yaptılar. Belediye Başkanı Osman Baydemir’in, konuşmasını Kürtçe yapması dikkat çekti. Düğün salonunda biraraya gelen kan davalı aileleri temsilen Hacı Refik Cimci, Abdullah Aslan, Sait Koçer, Ahmet Ava, Hacı Selim Yıldırım, Hacı Mehmet Alkan ve Kadri Amak sahneye çıktılar. Sahnede barış mesajları verilirken, ailelere ve barış yemeğine katılanlara gül ve birer buket çiçek verildi. Birbirleriyle tokalaşarak öpüşen kan davalı aileler, Kuran-ı Kerim’in altından geçerek, bu davayı bir daha sürdürmeyeceklerine dair yemin ettiler. El ele tutuşarak basın mensuplarına poz veren aileler, uzun süre alkışlandılar.

Bu arada, barış yemeğine kan davalı ailelerden bayanların katılması dikkat çekerken, sahneye çıkan Zindan Çakıcı adlı çocuk, okuduğu ’Savaşın Bittiği Bir Dünya İstiyorum’ adlı şiiri uzun süre alkış alırken, daha sonra taraftar birlikte yemek yediler.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 23:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?