8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Cahit Sıtkı Tarancı anıldı

CAHİT SITKI TARANCI İÇİN DİYARBAKIR'DA ANMA TÖRENİ

Diyarbakır'da doğup büyüyen Türkiye'nin sayılı şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancı, doğumunun 100. yılı nedeniyle Diyarbakır'da anıldı.

Diyarbakır'ın ünlü şairi Cahit Sıtkı Tarancı, doğumunun 100. yılında Uluslararası sempozyum ile anıldı.

Sempozyuma Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak'ın yanı sıra Tarancı'nın yakınları katıldı. Sempozyumun açılışında söz alan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, Tarancı'nın gücünü yazdığı şiirlerden aldığını ifade ederek, "Cahit Sıtkı bizim için çok önemli bir şahsiyettir. Yazdığı şiirlerde kardeş

kavgası, barış ve hoşgörü temalarına dikkat çekmiştir. Gücünü şiirden alan büyük bir şairdir. Sanata ve sokağa karşı önemli hassasiyetleri bulunan bir şairimizdir. Onu anlamak hayatı anlamaktır" dedi. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Ayşegül Jale Saraç, Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerinden dizeler okuyarak onun geleceği gören ve insan sevgisi yüksek bir şair olduğuna dikkat çekti.

Daha sonra söz alan Vali Mustafa Toprak da, her kentin bir kimliğinin bulunduğunu belirterek, "Diyarbakır'ın kimliği de Cahit Sıtkı Tarancı'dır. İnsani değerlerin ön plana çıktığı bir kentin yetiştirdiği en büyük şairlerimizden biridir. Memleket istiyoruz sevgi ve hoşgörü olsun. Anılacak eserler bırakmalıyız. Bu eserler kardeşlik ve hoşgörü olmalıdır. Sevgi ve bütünleştirici faaliyetlerimiz olmalıdır. İşte Cahit Sıtkı, bıraktığı eserlerde bu önemli olguya sürekli vurgu yapmıştır. Kendisi insani değerleri ön plana çıkararak gelecek nesillere eserler bırakmıştır" diye konuştu.

Sempozyuma katılan Cahit Sıtkı Tarancı'nın kuzeni olan 98 yaşındaki Reşit İskenderoğlu ise, Tarancı ile çok güzel anılarının bulunduğuna vurgu yaparak, "Cahit Sıtkı mükemmel bir kabiliyete sahip olan ender insanlardan biriydi. Yazdığı şiirler tamamen gözleme dayalı ve halkın içinde olarak onların özlemlerini şiirlere yansıtan bir kişiliği vardı. 'Memleket İsterim' şiiri bunun en çarpıcı örneğidir. Sürekli barış ve kardeşlik temalarına önemli vurgular yapardı. Onunla çocukluğumuz bir hayli renkli geçti.

Çok zeki, çalışkan ve tuttuğunu koparan bir yapıya sahipti. Onu rahmetle anıyorum. Kendisi bu ülke için Diyarbakır için önemli eserler bıraktığı bizde onun anılarını yaşatalım" şeklinde konuştu.

CAHİT SITKI TARANCI İÇİN DİYARBAKIR'DA ANMA TÖRENİ
CAHİT SITKI TARANCI İÇİN DİYARBAKIR'DA ANMA TÖRENİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2010 Perşembe 12:52:01
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 16:38:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?