7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Cahit Sıtkı Tarancı unutulmadı

Diyarbakırlı ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı, ölümünün 50. yılında müzeye dönüştürülen evinde düzenlenen etkinlikle anıldı. 

Valilik ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tarafından Cahit Sıtkı Tarancı Evi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan AKM Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, içinde bulundukları edebiyat müzesinin Türk şiirinin seçkin isimlerinden Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü ve şiirlerinin bir kısmını kaleme aldığı bir mekan olduğunu söyledi. 

Ömrünün önemli bir kısmını bu mekanda geçiren Tarancı'nın, eğitimi ve mesleği sebebiyle Diyarbakır dışına çıktığını kaydeden Horata, kaderine terk edildiği ömrünün son yıllarında da Tarancı'nın yeniden baba ocağına döndüğünü belirtti. Manevi değeri büyük bir yerde bulunmanın ve Tarancı'yı kendi adını taşıyan bir mekanda anmanın farklı bir heyecan ve onur verdiğini ifade eden Horata, Türkiye'de buna benzer kültür müzelerinin sayısının istenilen düzeye gelmediğini, Diyarbakır'ın Ziya Gökalp ve Cahit Sıtkı Tarancı müzeleriyle bu konudaki şanslı illerden biri olduğunu dile getirdi. 

Horata, "İnsanlar, devletler, uygarlıklar yok olup giderken, sadece kültürler değişerek ayakta kalabilmektedir. Kültür, her şeyden önce bir dil olgusudur. Dil, tek başına kültürü, hatta bir milleti oluşturur. Orta Asya'da doğan, geçtiği topraklarda karşılaştığı kaynaklarla beslenerek gelişip, asırlardır gür bir şekilde akıp gelmekte olan Türkçemiz, bu topraklarda yaşayan insanları tasada, sevinçte tek bir kalp haline getiren en önemli ortak paydalarımızdan biridir. Cahit Sıtkı Tarancı, insanın günlük hayatındaki acılarını, sevinçlerini, ümitlerini dile getirmeye çalışan bir şairimizdir. Hayatını diline, kültürüne adamış, ömrü boyunca Büyük Önder Atatürk'ün yol açıcı, önder kişiliğini rehber edinmiştir. Mozart'ın 250. yılı için Avusturya'nın ayırdığı bütçe 100 milyon Euro'dur. Beklenen tahmini gelir ise 5 milyar Euro'dur. Burada asıl amaç, kültürel çalışmaları teşvik etmektir. 4 yıl sonra ekim ayının ikinci günü, Cahit Sıtkı'nın doğumunun 100. yılını onun adına yakışır etkinliklerle kutlamayı ümit ediyorum'' dedi. 

Etkinlikte, Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirleri okundu. Daha sonra ''Ölümünün 50. Yılında Cahit Sıtkı Tarancı'' konulu panelde Prof. Dr. Önder Göçgün ''Cahit Sıtkı Tarancı'nın Yeni Türk Şiirindeki Yeri'', Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ''Cahit Sıtkı Tarancı'nın İmge Dünyası'', Prof. Dr. Kemal Özmen ''Edebiyatta Etkilenme ve Tarancı Şiiri'', Yrd. Doç. Dr. Kamuran Eronat ''Cahit Sıktı Tarancı Hayatı ve Sanatı'' ve Yrd. Doç. Dr. Münir Erten ''Cahit Sıtkı Tarancı'nın Şiirlerinde Deyimler'' konularında katılımcıları bilgilendirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 19:29:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?