4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Çaresizce ölümü bekliyorlar

Diyarbakır’da, milyonda bir rastlanan ’Samilya Hiperkolestrolemi’ hastalığına yakalanan iki kardeş, yaşam mücadelesi veriyor. Hastalıkları git gide ağırlaşan kardeşlerin, milyonda bir görünen ’Samilya Hiperkolestrolemi’ hastası oldukları tespit edildi

Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Kliniği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mithat Bahçeci, hastalığın ölümle sonuçlanan ani kalp krizini beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, hastanın kalıcı tedavisi için karaciğer naklinin şart olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde yaşayan ve Diyarbakır Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Zaman ailesinin en büyük çocukları olan Suna (27) ve Mütezim Zaman (26) isimli kardeşler, tedavilerini üstlenecek olan hayırseverlerden yardım bekliyor. El, ayak ve vücutlarının çeşitli bölgelerinde şişmeler görülen iki kardeşin rahatsızlığı, önce basit bir cilt hastalığı olarak algılandı. Hastalıkları git gide ağırlaşınca doktora giden kardeşlerin, milyonda bir görünen ’Samilya Hiperkolestrolemi’ hastası oldukları tespit edildi. Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Kliniği’nde 1 yıldan bu yana Yeşil Kart sayesinde tedavi gören Mütezim ve Suna Zaman kardeşlere, şu an Plazmaferez tedavisi uygulanıyor.

Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Kliniği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mithat Bahçeci, genç kızlarda görülen Samilya Hiperkolestrolemi hastalığının ilerlediğini belirterek, "Homozigotof hastalığına yakalanan iki genç kız, lipoferez cihazına bağlanmamaları halinde kandaki kolesterol oranı çok yükselecek. Bu da ani kalp krizi geçirmelerine neden olacaktır. Hiperkolestrolemi hastalığı, milyonda bir görünen bir hastalık. Karaciğerin kötü kolestrolü atması nedeniyle vücutta bulunan kolestrol oranı yükseliyor, bu da ani ölümü beraberinde getiriyor. Hastaların kalıcı tedavisi için ise karaciğer nakli gerekiyor. Nakil çok zor olduğu için genelde hastalar lipoferez cihazına bağlanıyor. Hastanemizde 1 yıldan bu yana tedavi gören iki kardeşe Plazmaferez tedavisi uyguluyoruz. Hastaların bir an önce Lipoferez cihazına bağlanmaları gerekiyor. Bu ithal cihazlar sadece Ankara ve İstanbul’da var. Biz cihaz temini için görüşmeler yaptık, ancak aile yoksul olduğu için makinede kullanılacak kit malzemesini temin edemiyorlar. İlaçta herhangi bir sıkıntımız yok; ilaçları Yeşil Kart sağlıyor, ama tedavide kullanılacak kit malzemeleri için her ay 2 bin ile 4 bin euro civarında bir para gerekiyor. Bunu da Yeşil Kart karşılamıyor" dedi.

Hasta kız kardeşlerden Suna Zaman, yaşamak istediklerini belirterek, "Biz kardeşimle küçük yaştan beri hastayız ve maddi durumumuzun yetersizliği nedeniyle bugüne kadar tedavi olamadık. Biz şimdi hastanede ilaç tedavisi görüyoruz, ama bu da yetmiyor. Bunun için makineyle tedavi gerekiyor, fakat bu çok masraflı bir tedavi. Bu tedaviyi görmemiz için her ay 2 bin ile 4 bin euro gerekiyor, ama bizim ödeyecek gücümüz yok. Bize, devlet büyükleri ve hayırsever vatandaşlarımızın yardımcı olmasını istiyoruz" şeklinde konuştular.

Tedavi olmak için yardım eli uzatılmasını bekleyen Zaman kardeşler, tedavi olmadıkları takdirde, hastalığa bağlı olarak genç yaşta kalp krizi geçirip ölme riskiyle karşı karşıyalar.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2005 Cumartesi 16:09:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?