5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Çay böbrek taşı mı yapıyor?

Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ferruh Akay, böbrekte taşlanmanın en önemli sebeplerinden birinin çay olduğunu belirterek, çay yerine günde 3 litre su içilmesi tavsiyesinde bulundu.


Diyarbakır'da son bir haftada Özel Veni Vidi Hastanesi'ne başvuran 6 kişi, böbreğinde taş olduğu için ameliyat edildi. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ferruh Akay, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çayın en çok tüketildiği bölgelerden biri olduğunu belirterek, Diyarbakır'da haftada 8-10 tane böbrek taşı ameliyatı yaptıklarını söyledi.

Çay tiryakisi olan hastalarında böbrek taşına sık rastladıklarını ifade eden Akay, "Bölgemizde taş hastalığı sık sık görülmeye başlandı. Bunun nedeni alışkanlıklar ve ailesel yatkınlıklardır. Ameliyat ettiğimiz kişilerin yüzde 90'ı çay tiryakisi. Böbrekte taş olmasının sebeplerinin en başında geliyor. Bunu önlemek için günde en az 3 litre su içmeliyiz. Su içmek böbrekte taşlanmayı yüzde 75 azaltır. Eğer hasta hastanemize erken gelirse ameliyata gerek kalmaz. İlaçla da tedavi edilebilir. En önemli şikayet sebebi ağrıdır. Vatandaşlar, böbrekleri ağrıdığı zaman mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvursun. Ağrı olup da ağrının geçmesi taşın düştüğü anlamına gelmez. Özellikle
çocuklara dikkat edilmelidir. Çünkü çocukken çay içmeleri büyünce çay tiryakisi olmalarına sebep olabilir. Eğer yerinde ve zamanında önlem alınmazsa en küçük taş bile ölüme sebebiyet verebilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 17:18:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?