7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Çaykur Diyarbakır'da tanıtım yapacak

Çaykur, 3 yeni ürününü Diyarbakır'da gerçekleştirilecek bir toplantıyla tanıtacak. Toplantıya Çaykur Genel Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ekrem Yüce'nin de katılacağı bildirildi.

Yarın saat 18.00'de Clas Hotel'de yapılacak ürün tanıtım programının hazırlıkları devam ederken, bilboardlara çay ürünlerini tanıtan afişler asıldı. Pazartesi günü tanıtımı yapılacak olan çay ürünleri, "Bu diyarda bu çay içilir" sloganıyla tüm marketlere dağıtıldı. Çaykur'un yeni ürünlerinin Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis başta olmak üzere tüm Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerine dağıtımına başlandığı ve büyük ilgi gördüğü bildirildi.

Çaykur'un 3 yeni ürününün tanıtımı öncesi açıklamalarda bulunan Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, "Yurtdışından getirtilen kaçak çay hem insan sağlığına hem de ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Sosyal sorumluluk bilinciyle bölge insanının damak zevkine hitap edecek, özel harmanlanmış çok güzel bir çay çıkardık" diye konuştu.

EN SAĞLIKLI ÇAY TÜRKİYE'DE

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, dünyanın en sağlıklı çayının Türkiye'de üretildiğini söyledi. Yüce, "Dünya üzerinde Hindistan, Çin, Endonezya, Japonya, Sri Lanka gibi 30'un üzerinde çay tarımı yapan ülke var. Ama hiçbirisinin yetiştirdiği çay Türkiye'deki kadar sağlıklı değil" dedi.

Dünya genelinde çay üretimi yapan 30 civarında ülkeden Türkiye dışındakilerin Ekvator ve Ekvator'un hemen kıyısında yer alması ve bu bölgelerde tropikal iklimin olması sebebiyle pek çok toprak hastalığı ve zararlıya rastlandığını aktaran Genel Müdür Yüce, "Bu hastalıkların giderilmesi için biyolojik mücadelenin pahalı olması sebebiyle, kimyasal mücadele tercih ediliyor. Türkiye'de, iklimi dolayısıyla bu tür hastalık ve zararlılara rastlanılmaması sebebiyle Doğu Karadeniz çayı dünyada kimyasal ilaçlama yapılmayan tek çayı yapıyor" şeklinde konuştu.

Ekvator bölgesinde 12 ay yağışlı geçen tropikal iklim nedeniyle toprakta mantar ve toprak hastalıkları, yaş çay yaprağında da zararlı böcek türleri görüldüğünü ifade eden Yüce sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bölgelerde bu hastalıklarla biyolojik mücadelenin pahalı olması sebebiyle kimyasal mücadele yapılıyor. Ekvator bölgesinde, yine tropikal iklimin getirdiği özelliklerden dolayı çay bitkisinin dalları çok hızlı büyümekte. Bu da hastalıklara karşı bitkiyi daha hassas yapmaktadır. Bu bölgede çay bitkisi hastalıklara daha çabuk yakalanabiliyor. Dolayısıyla hastalıklardan kurtulmak için mutlaka kimyasal ilaçlama gerekiyor. Bu ülkelerde hal böyle iken ülkemizde ise Kafkas Dağları, kuzeyden gelen soğuk rüzgarları kesiyor. Kaçkar Dağları da Karadeniz'deki buhar yüklü bulutları iç bölgelere salmıyor. Böylece Doğu Karadeniz yöresi, çay tarımının en ideal olduğu tropikal kuytu bir bölge haline geliyor."

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce Doğu Karadeniz yöresinde aynı zamanda çetin kış şartlarının yaşandığını, kış mevsiminde yoğun kar yağışı olduğunu ve çay bitkisinin uzun süre kar altında kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu durum da çay bitkisinin dayanıklılığını artırıyor. Yani doğal bir dirençleme oluyor ve bitki kolay kolay hastalıklara yakalanmıyor. Bu doğal özellik, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki çay bahçelerinden başka dünyanın hiçbir bölgesinde yok. Bu özelliğimizden dolayı Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki bahçelerden toplanıp üretilen çay dünyanın en doğal çayıdır."

Yüce, Doğu Karadeniz'de iklim özellikleri nedeniyle çay yaprağına zarar veren haşerelere ve toprak hastalıklarına pek rastlanmadığını, dolayısıyla kimyasal mücadeleye gerek olmadığını ifade ederek, "Bu da Doğu Karadeniz çayını kimyasal atıklar yönünden sıfır riskli bir çay haline getirmektedir. Dünyada bu özelliğe sahip tek çay Doğu Karadeniz çayıdır. Yani en sağlıklı en duru, en organik çay bizim ülkemizin çayıdır" açıklamasında bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 10:03:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?