8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Cezaevi mağdurlarından suç duyurusu

Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nde 12 Eylül 1980 ile 1984 yılları arasında yatan eski mahkumlar Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelerek başta Kenan Evren olmak üzere cezaevinde görev yapan tüm askeri ve sivil cezaevi görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

12 Eylül 1980 ile 1984 tarihleri arasında Diyarbakır E Tipi 5 No'lu Cezaevi'nde yatan hükümlü ve tutuklular, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu Başkanı Celaleddin Can, Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya eldi. Darbecilerin ve cezaevinde işkence yapanların yargılanması için adliye binası önünde toplanan eski hükümlü ve tutuklular söz konusu döneme ait fotoğrafları taşıdılar.

Burada basın açıklaması yapan Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adelat Komisyonu Başkanı Celaleddin Can, Diyarbakır Cezaevi'nin müze olması gerektiğini belirterek, "İnsanlık bilinci 1980 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nde yaşananların Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Türkiye toplumunun bir utancı olarak gösteriyor. Türkiye'nin bu utançtan kurtulması, gerçeklerin araştırılması, tüm faillerin kimliklerinin tespit edilmesi ve cezalandırılması için burdayız. Biz

biliyoruz ki, Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nde yaşananlar münferit olaylar olarak değerlendirilemez. Bir başına askeri ve sivil görevlilerin kötücül kişiliğiyle hiç açıklanamaz. Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde yaşananlar, belirli askeri bir sistem içeresinde tutuklu ve hükümlülerin aşağılanması, onurların kurulması, işkence edilmesi, gayriinsani ve zalimane muamaleye tabii tutulmaları, kişiliksizleştirilmeleri ve özellikle Kürt kimliklerinin yok edilmesi uygulamalarıdır" dedi.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, "Bu süreci hakikatlerle yüzleşme, yanlışlardan dönme süreci olarak görüyoruz. Diyarbakır'da yaşatılan acılardan dolayı birileri bizlerden özür dilemelidir. Meclis'te (TBMM) bulunan siyasi partiler bu konu içerisinde bir çaba içinde olmalıdır. Ya ortak bir önerge verelim, ya da herkes kendi önergesini versin. Parlamento buna bir çözüm üretmelidir. İktidar bir sorumluluk almaladır" diye konuştu.

Daha sonra adliye önünde toplanan yaklaşık 300 eski mahkum Kenan Evren başta olmak üzere o dönemin askeri ve sivil cezaevi görevlileri hakkında suç duyurusunu içeren dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavclığı'na vermek için adliyeye binasına girdiler.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 15:51:05
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 17:32:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?