7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Cezaevi müze yapılmalı!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, kapatılarak okula dönüştürülecek E Tipi Kapalı Cezaevi'nin İHD müzesi yapılması için imza kampanyası başlattı.


Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in "Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nin kapatılıp yerine okul yapılacağı" şeklindeki sözleri üzerine İHD Diyarbakır Şubesi, cezaevinin okul yerine müzeye dönüştürülmesi için imza kampanyası başlattı.

Toplanan 368 imzayı hükümet yetkililerine gönderecek olan dernek üyeleri, cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasına DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, eski DEP Milletvekili Leyla Zana, İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ de katıldı.


İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey yaptığı açıklamada, "Bu cezaevi dünyada en kötü şöhrete sahip 10 cezaevinden biridir. Diyarbakır 5 No'lu cezaevi, yani yeni ismiyle E Tipi Cezaevi'nde çok önemli ağır insan hakları ihlalleri yaşandı. Bu cezaevinin yıkılmasına hiç kimsenin vicdanı elvermedi. Bir imza kampanyası başlattık" dedi.


DTP'li Milletvekili Gülten Kışanak ise "Bugün burada cezaevinin bir müze olarak kalması sadece mağdurların yaşadıklarını hatırlamaları açısından değil, yapılan yanlışların da hatırlanması için önemlidir. Burası müzeye dönüştürülsün ve bunu yapanlar da her gördüğünde hatırlasınlar. Yıkılmasın, burada kalsın ve burada yaşanan acılarla bütünleşsin. Dünyanın her yerinde de insanlık adına işlenen suçların yerleri müzeye dönüştürülmüştür. Bu nedenle talebimiz; tekrar hatırlamak, yaşamak değil, bunu
uygulayanların da bundan ders çıkarması için burada müze olarak kalmasını istiyoruz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 16:51:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?