8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Cezaevi önünde kitaplı protesto

Tutuklulara "moral verir" gerekçesiyle içeri alınmayan Şivane Kurmanca kitabını Kürt yazarlar cezaevi önünde okudu. Yazar Arjen Ari, "Cezaevine hapsedilecek bir kitaba bile tahammül edemiyorlar" dedi.

Geçtiğimiz ay "Tutuklulara moral verir" gerekçesiyle Diyarbakır E Tipi Cezaevi idaresi tarafından tutuklulara verilmeyen Erebe Şemo'nun "Şivane Kurmanca" adlı roman için cezaevi önünde eylem yapıldı. Kürt yazarlar Arjen Ari, Lal Laleş, Omer Dilsoz, İrfan Babaoglu, Hicri İzgören, DTP İl Başkanı Fırat Anlı ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kitaptan bazı pasajlar okuyarak, cezaevlerinde yaşanan Kürtçe yasağını kınadı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Erbey, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Kürtçe konusunda yanlış bilgilendirdiğini belirterek, "Sayın Başbakan ve diğer yetkililere sesleniyorum; cezaevlerindeki yasaklar devam ediyor. Sizin yaptığınız açıklamalardan anlaşılıyor ki Kürtçe konusunda yanlış bilgilendiriliyorsunuz. Yasalar değişmiş olsa bile uygulamalar halen eskisi gibi devam ediyor" dedi.

1932 yılında Rusya'da yayınlanan Şivane Kurmanca romanını Latin ve Kirili alfabesiyle yayına hazırlayan Lis Yayınevi sorumlusu Lal Laleş ise "Dört dile çevrilmiş ve dünya klasikleri haline gelmiş olan bu romanın cezaevine alınmaması utanç vericidir" dedi.

Açıklamanın ardından cezaevi önünde seyyar satıcılık yapan çocuklara Erebe Şemo'nun cezaevine alınmayan romanı dağıtıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 17:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?