4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

CHP: Köye dönüşler desteklensin

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamına giren 14 ilde, 20 bin 525 haneden 125 bin 539 kişi köylerine geri döndü. CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, bölgedeki çatışma döneminde boşaltılan köy ve mezralara geri dönüş için yürütülen çalışmalarda köylünün her yönüyle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, bölgedeki terör olayları sebebi ile yaşadıkları yöreleri terk etmek zorunda kalan ailelerden, gönüllü olarak geri dönmek isteyenlere yönelik olarak, köylerinde gerekli sosyal ve ekonomik altyapının sağlanması ve sürdürülebilir bir yaşam olanağı oluşturulması için yürütülen Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) konusunda İçişleri Bakanlığı'ndan elde ettiği bilgileri açıkladı.

KDRP'nin, aralarında Diyarbakır, Bingöl, Hakkari, Tunceli, Bitlis, Van, Muş, Elazığ, Adıyaman, Ağrı, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak'ın bulunduğu 14 ilde uygulandığını kaydeden Değer, bakanlık verilerine göre bu 14 ildeki 939 köy, 2 bin 19'u mezra olmak üzere toplam 2 bin 958 yerleşim biriminde bulunan 58 bin 368 haneden, 355 bin 803 kişinin geçmişte yerlerinden edildiklerini kaydetti. Değer, bu yılın Mayıs sonu itibarıyla söz konusu 14 ilde boşaltılan köy ve mezralara 20 bin 525 haneden, 125 bin 539 kişinin geri döndüğünü bildirdi.

Bu rakamın istenen düzeyde olmadığını vurgulayan Değer, köylünün her yönüyle desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Değer, "Köye dönüşlerle ilgili gerekli imkanların sağlanması lazım. O köylerde evler yıkılmış, ahır yok, yol, su elektrik, sağlık ocağı yok. Böyle köylüye destek verilmeden boş araziye tarlaya onları göndermek sorunun çözümünü sağlamaz. Bunun için yapılması gereken devletin köylüye tam anlamıyla destek çıkmasıdır. Devlet bütün olanaklarını seferber ederek, bu konuya el atmalı, köylüyü köyüne geri götürmenin olanaklarını oluşturmalıdır" dedi.

Geri dönüşlere devlet desteğinin tam olarak sağlanmasıyla, köylünün dönmeye teşvik edilmiş olacağını kaydeden Değer, böylelikle köylerin cazibeli hale geleceğini anlattı. Değer, "Bir kere yıllarca üretimden kopmuş, kentlerde yoksulluk içinde yaşamış olan köylülere öncelikle maddi olanaklar sağlanmalıdır. Geri dönen köylü, üretime yeniden başlaması için tarımsal kredilerle, gübre, tohum ve benzeri desteklerle, traktör verilmesiyle desteklenmelidir. Evi, ahırı yapılmalı, okulu, sağlık ocağı kurulmalıdır. Bu yalnızca bir kerelik de olmamalıdır. Köylü geri döndüğünde yaşamını sürdürülebilir kıldığı ana kadar devletin desteği devam etmelidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 12:13:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah Serin IP: 81.213.239.xxx Tarih : 19.08.2005 02:42:20
Sonuna Kadar Destekliyorum sizi...Herkes Keşke sizin gibi düşünse Mesut Bet..