7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Çiftçiye müjdeli haber

 Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde etkili olan bahar yağmurları en çok çiftçileri sevindirdi.

DSİ 10. Bölge Müdürü Türkay Özgür, barajların doluluk oranının geçen yıla oranla artığını belirtirken, çiftçileri vahşi sulama yöntemlerini terk ederek yağmurlama ve damlama sistemlerine geçmeleri gerektiği konusunda uyardı.

Karların erimesi ve bahar yağmurları ile birlikte özellikle geçen yıl neredeyse tamamen kuruyan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan birçok baraj dolmaya başladı. Barajların doluluk oranı ile ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Türkay Özgür, barajların doluluk oranının geçen yıla oranla artığı müjdesini verdi. Öztürk, aynı zamanda çiftçilere bir de uyarıda bulunarak, "Vahşi sulamadan artık vazgeçmeliyiz. Tarım Bakanlığı'nın da çok ciddi teşvik kredileri bulunmakta. Yağmurlama ve damlama sistemlerine geçilmeli" dedi.

Geçen yıl barajlardaki kuraklığı engellemek için bir barajdan diğerine su taşıdıklarını ifade eden Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2008 yılında kurak bir dönem geçirdik. Basında da yer aldı; özellikle 2008 yılı sulama dönemini geçirebilmek için Devegeçidi Barajımıza, Kralkızı Barajı'ndan 17 milyon 500 bin metreküp su aktararak ancak mevcut olan pamuğumuzu kurtarmıştık. Ancak bu yıl Şubat ve Mart ayında yağış aldık. Bu da depolama tesislerimizdeki su miktarımızı artırdı. Nisan'da da inşallah almaya devam ederiz. Yağış almamız güzel ama insanlarımız artık bu kurak periyotları da düşünerek, suyun hayat olduğunu suyun tasarruflu kullanmanın bilincine vararak kullanmalılar."

BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ ARTTI

Barajların doluluk oranlarını değerlendiren Türkay Özgür, "Geçen yıl özellikle depolama tesislerimizde bir kıyaslama yapacak olursak Devegeçidi Barajımızda 2008 Mart ayı itibari ile kotumuz 749.98, hacim 71.4 hektometre küp. 2009 itibari ile aynı tarihte kotumuz 751.61, hacmi 94.2 hektometre küp. Gördüğümüz gibi geçen yıla göre Devegeçidi Barajı'ndaki su miktarımız daha fazla. Dicle Barajımıza bakacak olursak Mart ayının 17'si itibari ile 483.3 hektometre küp su var iken 2008'de bu 2009 yılında 476
hektometreküpe düştü. Ama Batman Barajımız geçen yıl 672 hektometreküp iken bu yıl 884.40 hektometreküpe ulaşmıştır. Yani genel olarak biz bu sene özellikle geçen yıla göre çok daha fazla yağış aldık ama önceki yılın çok kurak geçmesinden dolayı var olan depolarımızdaki sularımız boşaldığı için bu yıl tam istediğimiz doluluğu yakalayamadık. Ama dönemi özellikle Devegeçidi Barajı'nda problemsiz atlatacağız. Çınar Göksu ve Derik Dumluca Barajlarımızda da sıkıntılarımız bu sene içinde bulunmakta" diye konuştu.

SULU TARIM YAPMAYIN UYARISI

Vatandaşlara sulu tarım yapmamaları konusunda uyarıda bulunan DSİ Bölge Müdürü Türkay Özgür, "Vatandaşlarımıza sulu tarım yapmamaları konusunda hem mülki amirlere, hem sulama birliklerine gerekli yazıları yazdık, onları uyardık, ikaz ettik ki herhangi bir mağduriyet yaşanmasın. Şimdi bizim vatandaşlarımız daha çok vahşi sulama yapmakta, bu vahşi sulamadan da artık vazgeçmeliyiz. Tarım Bakanlığı'nın da çok ciddi teşvik kredileri bulunmakta. Yağmurlama ve damlama sistemlerine geçmeliler. Çünkü bir dönemde
özellikle bir hektar için 10 bin metreküp salma suya ihtiyaç varken, bu damla sulamada 4 bin metreküpe kadar düşmekte. Buradaki miktara dikkat çekmek istiyorum; çünkü 6 bin metreküp fark bulunmakta. Bu 6 bin metreküp su ile çok büyük işlevler görebiliriz. Onun için teknolojiden ve teknikten faydalanarak salma sulamadan vazgeçmeliyiz. Fazla su vermek demek fazla ürün almak değil. Bu şekilde toprağımızın verimli tabakasının kaybolmasına da sebep olmayalım. Yağmurlama ve damlama sistemine de vatandaşlar olarak geçelim. Suyumuzun kıymetini bilerek kullanmaya devam edelim. Özellikle Karakaya Barajımızda mevcut aktif doluluğumuz yüzde 47, Kral Kızı Barajı'nda yüzde 31, Dicle Barajı'nda yüzde 67, Batman Barajı'nda yüzde 76, Göksu Barajımız yüzde 5, Devegeçidi Barajımızda yüzde 57, Derik Dumluca Barajı'nda yüzde 16" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 14:17:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?