7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Çiftçiye prim müjdesi

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl, 2006 yılı hububat alımlarındaki uygulamaların değiştiğini ifade ederek, bu yıl ödenecek olan primlerin geçen yıllara oranla artış gösterdiğini söyledi.
 
TOBB Yönetim Kurulu ve DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, 2005 yılında buğdayın tonuna 30 YTL, arpa, çavdar ve yulafa 20 YTL prim ödendiğini, 2006 yılında ise buğday için ton başına 35 YTL, arpa, çavdar, yulaf için de ton başına 25 YTL prim ödeneceğini belirtti.
Fahrettin Akyıl, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bu yılki hububat alım sezonunu açtıklarını kaydederek, "TMO tüm çiftçilerimizin müracaatlarını değerlendirerek ve hiçbir çiftçimizi mağdur etmeyecek şekilde alım yapacaktır. Yalnız çiftçilerimizin mağdur olmamaları için ofisin çiftçilerimizden istemiş olduğu evrak, banka hesap cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopisi, taşıt ruhsat fotokopisi, telefon numarası ve vergi kimlik numarasını beraberlerinde getirmeleri gerekmektedir. Emanet alımda talep eden üreticilere ürün bedelinin yüzde 25'i kadar avans ödenmektedir.Tarım Bakanlığı bu yıl ilk kez, ürünlerin sağlıklı depolanması için ülkenin depo kapasitesinin harekete geçirilmesi amacıyla standartları uygun görülen tüm kişi ve kuruluşların depolarının TMO'ca kiralanacağını ve yerinde emanet alım yapılacağını açıkladı. Böylece yerinde emanet alım sonucu düzenlenecek makbuz senediyle çiftçilerimiz bankalardan kredi de kullanılabilecektir" dedi. 

Akyıl, TMO'nun geçen yıl Borsa aracılığıyla 55 bin ton buğday alım yaptığını bu yıl ise 85 bin ton buğday almayı planladıklarını sözlerine ekledi.
.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2006 Salı 13:08:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet kaygılı IP: 81.213.199.xxx Tarih : 20.06.2006 14:00:23
Diyarbakır Ticaret Borsasısını yapmış olduğu bu açıklamadan dolayı kutluyorum.Son zamanlarda başkanın yapmış olduğu hem kent ile ilgili hemde bölge ile igili yorumları çok yerinde buluyorum.Bu konudada TMO dan önce çitçilerimizi aydınlattığı ve göztermiş olduğu bu duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyor.Basında gördüğümüz borsa başkanı gibi,diyer yöneticilerinde bu kent ve bölge insanını kimi zaman tesselli edecek kimi zaman mutlu edecek açıklamalar yapmalarını ümüt ediyorumm DİLİNE SAĞLIK BAŞKANIM EN DERİN SAYGILARIMLA