3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Çocuğunu çalıştırmayana kredi

ÇOCUĞUNU SOKAKTA ÇALIŞTIRMAYAN BABAYA KREDİ, ÇALIŞTIRANA CEZA

Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü dağılan ailelerin çocuklarını bir arada tutmak ve kimsesiz hasta yaşlıların bakımının yapılması için özel hizmet evleri açıyor. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zülfü Toman, hastanelerde tedavi edilip taburcu olan kimsesiz yaşlı vatandaşları konforlu dairelerde ağırlayacaklarını söyledi.


Diyarbakır'da sokakta çalışan ve suça bulaşmış çocukların yanı sıra bakıma muhtaç yaşlılara yönelik hizmetlerin kalitesini yükselten Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, bölgede ilk kez 'Yaşlı ve Çocuk Evlerini' hizmete sokuyor. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zülfi Toman, "Hastanelerde tedavi gördükten sonra taburcu edilen 65 yaş altı kimsesiz yaşlı vatandaşları huzurevleri kabul etmediği için bu vatandaşlarımız ortada kalıyor. Onların mağduriyetlerini gidermek için 'Bakıma Muhtaç Yaşlılarevi' projesi
geliştirdik. Diyarbakır'da açmayı planladığımız bu evlerde hasta ve kimsesiz yaşlıların, ev ortamında uzman ekipler gözetiminde bakımları ve tedavileri yapılacak. Bu projenin bir benzeri olarak ise 'Çocukevi'ni açacağız. Bu projede ablalık ve ağabeyliği çocuklara aşılayacağız. Anne-babası ölmüş veya zihinsel özürlü olan ve dağılan ailelerde kalan kalabalık kardeşleri bir arada tutmak için 'Çocukevleri' açacağız. Bu evlerde kardeşlerin bir arada toplum içinde büyümelerini sağlayacağız. Diyarbakır'da şu an tespit ettiğimiz 5 aile var. Şayet bu evleri açmazsak bu kardeşleri ayırmak zorunda kalacağız. Yaşlara göre kız ve erkekleri ayrı evlere gönderiyoruz ancak bu proje ile anne babalarını kaybeden çocukların dağılmalarını engellemeyi hedefliyoruz" dedi.

ÇOCUĞUNU SOKAKTA ÇALIŞTIRMAYAN BABAYA KREDİ, ÇALIŞTIRANA CEZA
Diyarbakır'da sokaklarda çalışan 3 bin çocuğun yüzde 95'inin aynı zamanda eğitim gördüğünü kaydeden Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zülfü Toman, "Risk altında bulunan çocukları sokaklardan kurtarmak için ekiplerimiz, gerek çocuklarla gerekse aileler ile sürekli temas halinde. Çocuğunu haksız yere çalıştırıp sokaklarda istismar eden 37 aile hakkında şikayetçi olduk. Sonuçlanan 7 davadan 4'ünde mahkumiyet kararı çıktı. Bundan böyle geliri olup da çocuğunu çalıştıran, para ve hapis cezasına çarptırılacak.


Çocuklarını sokaklarda çalıştırmayan babalara kredi vereceğiz. Valilik Sosyal Yardımlaşma Vakfı bünyesinde geliştirdiğimiz proje ile ilk etapta çocuğunu sokaklarda çalıştıran işsiz 30 babaya çocuklarını çalıştırmaktan vazgeçmeleri için faizsiz, hizmet bedeli almadan kredi vereceğiz. Bu ailelere iş kurmaları için para verirken tek şartımız kesinlikle çocuğunu sokaklarda çalıştırmaması olacak" şeklinde konuştu.


Diyarbakır'daki 6 yetiştirme yurdunda 06-18 yaş grubundan 300'ü aşkın çocuğun bulunduğunu belirten Sosyal Hizmetler İl Müdürü Toman, "Yurtlarda kalan bu çocukların sağlıklı bir ortamda gelişmelerini sağlamak için yurtları düzenli olarak denetliyoruz. Daha önce kapanma noktasına gelen Yenişehir Çocuk Yetiştirme Yurdu'nun bakım onarımı yapıldı. Bu yurtta kalan çocuklarımız artık 5'erli odalarda ranzalar yerine, yaylı yataklarda yatıp kalkıyor" diye konuştu.

DİYARBAKIR ÖSS ŞAMPİYONU OLDU
Diyarbakır'da yurtlarda kalan çocukların yüzde 97'sinin ailesinin bulunduğunu ifade eden Müdür Zülfü Toman, "Yurtlarda kalan çocuklarımızın sağlık ve beslenme ihtiyaçlarının yanı sıra onların eğitimi ile de çok yakından ilgileniyoruz. Öğrencilerimizi dershanelere gönderip sınavlarda başarılı olmalarını sağlıyoruz. Bir çocuğumuz geçen yıl yapılan ÖSS sınavında Türkiye şampiyonu oldu. Sınava giren 13 çocuğumuzdan 7'si elektronik, bilgisayar mühendisliği gibi yüksek puanlı üniversiteleri kazandı. Diğer öğrencilerimiz ise 2 yılık ve 4 yıllık açıköğretim fakültelerine yerleştirildi" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2008 Salı 13:25:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?