3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Çocuk korosunun 10 üyesi ifade verdi

ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen '8. Dünya Müzik Festivali'nde, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin yanı sıra PKK terör örgütünün de marşı olduğu ileri sürülen 'Ey Rekip' (Hey Düşman) adlı marşı okudukları için terör örgütünün propagandasını yapmak suçlamasıyla haklarında soruşturma başlatılan Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Çocuk Korusu'nun 10 üyesi, Çocuk Mahkemesi'nde ifade verdi. Yaşları 12 ile 15 yaş arasında değişen çocuklar için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası
isteniyor.

3-7 Ekim 2007 tarihleri arasında ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen '8. Dünya Müzik Festivali'ne Türkiye'yi temsilen katılan Yenişehir Belediyesi Çocuk Korosu'nun haklarında soruşturma açılan 10 üyesi ifade vermek üzere bugün Diyarbakır Adliyesi'ne geldi. 10 çocuk hakkında, Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin yanı sıra PKK terör örgütünün sözde resmi marşı olduğu iddia edilen 'Ey Rekip' (Hey Düşman) adlı Kürtçe marşı seslendirdikleri için Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesi uyarınca 'Yasadışı örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Diyarbakır Çocuk Mahkemesi'nde ifade veren koro üyeleri, marşın yasadışı olduğunu bilmediklerini iddia ettiler.

Çocukları mahkemeye getiren Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Şefik Türk, daha önce Çocuk Korosu'nun 15 yaş üstü 4 üyesinin sorgulandığını hatırlatarak, "Çocuklar, toplam 8 ayrı dilde, farklı halkların kültürlerini seslendirmişlerdir. Fakat ABD'den dönüşlerinde hiç ummadıkları bir tablo ile karşılaştılar. Haklarında açılan soruşturmanın nedeni ise Kürtçe bir marş seslendirmeleri. Çanakkale Marşı'nı da, İsrail Marşı'nı da, Alman Marşı'nı da okumuşlardı. Ama Kürtçe bir marş seslendirdikleri için çocuklarımız hakkında soruşturma başlatıldı. Bizim temennimiz hukukun tecelli ederek bir daha böyle bir soruşturmanın yapılmaması" dedi.

Çocukların Avukatı Baran Pamuk ise marşın 68 yıl önce yazıldığını belirterek, "Günümüzden 68 yıl önce yazılmış bir şiirin örgüt propagandası içerdiğini kabul etmek fiilen ve hukuken mümkün değildir. Belirtilen tarihlerde değil örgüt, örgütün kurucuları bile henüz doğmamıştır. Söz konusu marş meşru bir yönetim olan Kuzey Irak Kürt Federal Yönetimi'nin resmi marşı olması nedeniyle uluslararası ilişkiler açısından ve 2 ülke arasında hukuku zorlayacak bir durum ortaya çıkacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 17:35:57
Güncelleme :11 Şubat 2008 Pazartesi 17:37:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?