3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Çocuk psikososyal gelişim programı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün '0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı' Diyarbakır'da başladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan program ile hamileler, 0-6 yaş arası çocuğu bulunan anne ve babalar, sağlık ocağında çalışan ebe, hemşire ve hekimler çocuğun psikososyal gelişimini destekleme konusunda eğitim desteği alacaklar. İl merkezinden başlayarak sağlık ocaklarındaki ebe, hemşirelere ve hekimlere eğitim verilecek. Eğitimlerde sağlık personeline, iletişim becerileri, gebe ve çocuğun psikososyal sağlığı, çocuğun gelişimi, gebe ve çocuğun beslenmesi, gelişimdeki risk faktörleri konularında eğitim verilecek.

İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Dr. Eda Mutlu Kolay, programda birinci basamak sağlık hizmetleri içine çocuğun ruhsal ve sosyal gelişimini izleme ve destekleme boyutlarını entegre ederek, gebe ve çocuğun sağlık ocaklarında psikososyal bakış açısı ile izlenmesinin amaçlandığını söyledi. Projenin 2006 yılından bu yana devam ettiğini belirten Dr. Eda Mutlu Kolay, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında en çok üzerinde durulması gereken risk gruplarının başında gebe, bebek ve çocukların geldiğini belirtti. Birinci basamakta Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD) adı altında yürütülen çalışmanın bebek, gebe ve çocuk izlenmesine yönelik en önemli çalışma olduğunu vurgulayan Kolay şöyle konuştu:

"Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı çerçevesinde il genelindeki, 6 kişilik il eğitimcileri tarafından Sağlık Ocaklarında çalışan doktor, ebe, hemşireden oluşan toplam 700 kişiye eğitim verilmiştir. Eğitim alan sağlık personeli yapacakları ev ziyaretleriyle bölgelerindeki tüm gebe ve 0-6 yaş çocukları takibe alacak, hamilelikten itibaren annenin beslenmesi, hamilelikte sigara kullanımı olup olmadığı, aşıların tam olarak yaptırılıp yaptırılmadığı, çocukta herhangi bir gelişim bozukluğunun olup olmadığı, ebeveynlerin özellikle annenin depresyon gibi ruhsal sorunları olup olmadığı, çocuğa karşı sağlıksız davranış modelleri olup olmadığını takip ederek eğer varsa duruma erken müdahale ederek gerekli tıbbi ve psikolojik tedaviyi sağlayarak, anne-babaya ihtiyaçları olan sosyal destekleri bulabilmek için gerekli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak gerekli yönlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapacaklardır."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 14:48:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?