7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

'Çocuklara Adalet Girişimi'

Çocuklara Adalet Girişimi sözcüsü Arif Akkaya, suçlu çocukların ağır ceza mahkemelerinde değil, çocuk mahkemelerinde yargılanması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan grup adına bir açıklama yapan Çocuklara Adalet Girişimi sözcüsü Arif Akkaya, 28 Mart 2006, 4 Temmuz ve 20 Ekim 2008 tarihlerinde Diyarbakır'da çıkan olaylarda gözaltına alınmış ve şu anda tutuklu veya tutuksuz yargılanan, haklarında ağır hapis cezaları talep edilen 18 yaş altı çocukların aileleri olarak bir araya geldiklerini belirtti. Akkaya; İHD, Diyarbakır Barosu, TTB Diyarbakır Şubesi, Mazlumder Diyarbakır Şubesi'nin de aralarında bulunduğu 8 sivil toplum kuruluşu, çocukların aileleri ve çocukların davalarına giren avukatlardan oluşan Çocuklara Adalet Girişimi'ni kurduklarını bildirdi. Bu komisyonun Şırnak'ın Cizre ilçesinde ilk çalışmalarını ailelerle görüşerek yaptığını ifade eden Akkaya, şöyle dedi:

"Bu çalışmalar en kısa zamanda raporlaştırılıp, deklare edilecektir. Çocuk Koruma Kanunu ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ne olursa olsun, her ne fiil gerçekleştirirse gerçekleştirsin 18 yaşın altındaki tüm bireyleri çocuk olarak kabul etmektedir. Devletlere de çocuklar için tüm haklarını kullanmalarını sağlayıcı, onları destekleyici ve koruyucu tedbir kararları alacak bir yaklaşım getirme zorunluluğu getirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası uluslararası sözleşmelerin bağlayıcılığını kabul eder.

Bizçocukların aileleri ve kurumlar olarak tüm bu çocukların çocuk olduğunu, suçları varsa çocuk mahkemelerinde yargılanmalı, özel görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde değil. Bu çocukların derhal salıverilmesini, yarım kalmış eğitim ve öğrenimlerine devam etmelerini sağlamak, fiziki, psikolojik durumlarının düzelmesi için tedavilerinin sağlanması gerekmektedir".
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 16:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?