5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Çocuklara hırdızlık yaptıranlara 306 yıl hapis istemi

DİYARBAKIR’dan getirdikleri küçük yaştaki çocuklara zorla hırsızlık yatırdıkları iddiasıyla 27 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Örgüt lideri İdris Demir ile yardımcıları olduğu iddia edilen 3 kişi hakkında ‘silahlı örgüt kurmak’, ‘nitelikli hırsızlık’, ‘nitelikli yağma’ ve ‘ateşli silahlar kanununa muhalefet’ suçlarından 306 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Demir'in suç ortağı yardımcılarından ‘Cano’ lakaplı Aygül Polat’ın yurtlara yerleştirilen çocukları “yakınıyım” diyerek çıkarıp her türlü hırsızlık ve benzeri suçlarda kullandıkları ortaya çıktı.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, haklarında ‘cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’, ‘küçük yaştaki çocukları zorla ve kandırma yoluyla örgüte dahil ederek hırsızlık yaptırmak’ suçlarından 2004 yılında yasal işlem yapılan İdris Demir liderliğindeki suç örgütünün yeniden özellikle Diyarbakır’dan getirdikleri küçük yaştaki çocuklar ile toparlanma sürecine girdiği, çocukları yankesicilik, kapkaç hırsızlık gibi eylemlere zorladıklarının belirlendiği anlatıldı. Suç örgütünün eylemlerinin açığa çıkarılması, örgüt yapısının deşifre edilmesi amacıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'nün 25 Temmuz 2006 tarihli yazıları üzerine bu suç örgütüne yönelik olarak soruşturma başlatıldığı belirtildi.

KAÇMAYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARA İŞKENCE

Yapılan soruşturma sonucunda suç örgütünün Eminönü, Fatih, Şişli, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe İlçeleri'nde suç işledikleri, örgüt elemanlarının sürekli adres ve telefon değiştirdiği, sabit ikametgahlarının bulunmadığı, ev ve araçlarında çeşitli silahların bulunduğu, örgüte katılan yeni elemanlara özellikle hırsızlık tantana yaya kapkaç suçlarıyla birlikte polisten ve olay yerinden kaçma- kurtarma gibi suç eğitimi verdikten sonra gözetmenler ya da tayfa başları eşliğinde suç işlemeye gönderildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Hırsızlık yapmayan, az para getiren veya örgüt elemanlarının elinden kaçmaya teşebbüs eden çocukların işkenceye maruz bırakıldığı anlatılan iddianamede, örgüt içersinde bulunan her grubun farklı adreslerde kaldığı her bir adreste grup başı olarak görevlendirilen şahsın ev sorumlusu olduğu ve evlerde ortalama küçük yaşta 3- 5 çocuğun bulunduğu vurgulandı.

PARANIN ŞİFRELİ ADI ‘KENE’

İddianamede örgütün telefon görüşmelerinde kullandığı şifreli kelimelere de yer verildi. 3 veya 5 kişiden oluşan hırsızlık grubuna ‘tayfa’, hedef kişinin önünde kavga eder gibi yapan kişiye ‘dümenci’ diyen örgüt üyeleri para yerine ise ‘kene’ kelimesini kullanıyor.

ÇOCUKLARI, AKRABASI GİBİ GÖRÜNÜP YURTLARDAN ÇIKARTIYOR

Örgütün liderinin yardımcısı olduğu öne sürülen Canan ve Cano lakaplı Aygül Polat’ın lider İdris Demir ile gerek telefon, gerekse yüz yüze görüştüğü, Diyarbakır'dan suçta kullanılmak üzere yaşları küçük ‘dümenci’ ve ‘bulaşıkçı’ olarak tanımlanan çocukları temin ettiği anlatılan iddianamede, polis tarafından yakalanan yaşı küçük veya büyük şahısların adli mercilerdeki konularını takip eden Polat’ın ayrıca, avukat temin ettiği, serbest kaldıktan sonra ailelerine teslim edilmek üzere çocuk şubelerine götürülen çocukları akrabasıymış gibi davranarak teslim aldığı, yetiştirme yurtlarına yerleştirilen çocukları da akrabasıymış gibi aldığı ya da kaçırdığı belirtildi. Çocukları tekrar örgüte dahil eden Cano’nun, mağdurların adreslerini de kendi avukatları aracılığıyla tespit edip davalarından vazgeçmeleri için tehdit ettiği ileri sürüldü.

ÇOCUKLAR KİRALANIYOR

Örgüt üyesi olduğu ileri sürülen İzzettin Tokur’un, Aygül Polat’ın talimatları doğrultusunda hırsızlık suçlarında kullandırılmak üzere fakir ve çocuk sayısı fazla aileleri hedef alarak bu ailelerin çocuk yaştaki çocuklarını kandırarak tehdit ve baskılarla örgütün bünyesine dahil ettiği, bazı ailelerle anlaşma sağlayarak çocuklarını kiralayıp örgüt faaliyetleri çerçevesinde hırsızlık yaptırdıkları kaydedildi.

Fakir ortamdan gelmiş olan çocukların giyim kuşam ve beslenmelerinin en iyi şekilde sağlanarak çocukların duygusal yönden sömürüldüğü, suç örgütünün eline düşen çocukların da zaman içinde daha iyi ve lüks bir ortamda yaşamak düşüncesiyle istedikleri hedeflere ulaşmak için örgüt faaliyetleri çerçevesinde hırsızlık yapmaya devam ettikleri anlatıldı.Yakalandıktan sonra 18 yaşından küçük oldukları için serbest bırakılan çocukların hırsızlığı kendilerine meslek edindiği de iddianamede yer aldı.

Örgütün gerçekleştirdiği 39 eyleme yer verilen iddianamede, lider olduğu öne sürülen İdris Demir ile yardımcıları olduğu iddia edilen Aygül Polat, Zeynel Bağaç ve Ebulmuhsin Kolakan’ın 140 yıldan 306 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. Diğer şüphelileri ise ‘nitelikli hırsızlık’ ve ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’ suçlarından 1 yıl 3 aydan 53,5 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep edildi.

Hürriyet / DHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 18:03:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?