3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Çocuklarımızı sevmiyoruz

Diyarbakır'da son 4 yıl içerisinde 79 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı belirtilirken, çocuğunu sokakta zorla çalıştıran 22 aile reisine ise kamu davası açıldı.


Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi, çocukların istismar edilmemesi için kente etkin çalışma yürütüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 1990'lı yıllarda yaşanan terör olayları sonrası güvenlik sorunu nedeniyle köyden kente göçün en yoğun yaşandığı Diyarbakır'da ani göç dalgası sokakta çalışan çocuk problemlerini de beraberinde getirdi. 05-14 yaş arası binlerce çocuk gece yarılarına kadar sokaklarda çalışıyor. Sokakta çalışan çocukların sayısının tespit için 2006 yılında Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan saha çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmıştı. 2006 yılı verilerine göre, kentte 3 bin 302 çocuk sokakta çalışıyor. Bu çocuklardan 78'inin kız çocuğu olduğu, çocukların 2 bin 742'sinin okula devam ettiği, 560'ının okula ara vermek zorunda kaldığı belirlenmişti. Sokakta çalışan çocuklardan 78'inin madde bağımlısı ve 14'ünün dilenmekte veya dilendirilmekte olduğu tespit edildi. Kent merkezinde sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu için 2 merkezde toplam bin 224 kayıtlı çocuğa hizmet verilirken geriye kalan çocuklar bilinçsiz aileleri tarafından sokaklarda çalıştırılıyor.

79 ÇOCUK CİNSEL TACİZE MARUZ KALDI
Binlerce çocuğun gece geç saatlere kadar sokakta çalıştığı Diyarbakır'da çocuklar çeşitli suçlara karıştıkları gibi cinsel istismara da maruz bırakılıyor. Son 4 yıl içerisinde 25 erkek 54 kız olmak üzere toplam 79 çocuk farklı mekanlarda cinsel tacize uğradı. En çok cinsel tacizin 13.00-16.00 saatleri arasında yaşandığı öğrenilirken en çok cinsel taciz olayı köyden kente göçün yoğun yaşandığı Bağlar ilçesindeki 5 Nisan ve Yunus Emre Mahallerinde görülüyor. Şiddet ve cinsel istismar ile baş başa kalan çocukların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak, sosyolog ve psikologlar gözetiminde rehabilite edildikleri öğrenildi.

ÇOCUĞUNU ÇALIŞTIRAN AİLELERE DAVA AÇILDI
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'nin, sokaklarda çalıştırılarak istismar edilen çocukların toplanması için kent genelinde yaptığı etkin çalışmalar sonuç vermeye başladı. Okulların tatil edilmesi ile birlikte aileleri tarafından sokakta cam siliciliği, peçete satıcılığı ve ayakkabı boyacılığı gibi işler yaptırılarak çalıştırılan 237 çocuk, Çocuk Şubesi'ne bağlı 5 yaya ve 2 motorize ekip tarafından toplatıldı. Çocuk Şubesi'ne getirilen çocuklar burada polis memurları tarafından duş almaları
sağlanıp temiz kıyafet giydirildikten sonra araçlar ile evlerine götürülüyor. Çocukların çalıştırılmaması için aileler ikaz edilirken uyarıları dikkate almayıp çocuğunu zorla çalıştıran 22 aile hakkında Diyarbakır Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Yapılan etkin çalışmalar ile kentteki kavşaklarda çocukların çalışması büyük ölçüde engellenirken, suç çetelerinin çocukları büyük kentlere götürmesi engelleniyor. Çocuk polisi şehirler arası araçlarda gün boyu kimlik kontrolü yaparak çocuk kaçırma olaylarını önlüyor. Çalışmalar kapsamında, geceyi sokakta geçirmek zorunda kalan çocuklar polis tarafından koruma altına alınıyor.

SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR HEPATİT B'DEN KORUNACAK
Diyarbakır 11. Bölge Eczacılar Odası, sokakta yaşayan-çalışan çocukların Hepatit B'den korunması için proje başlattı. 11. Bölge Eczacılar Odası üyesi Mesut Azizoğlu, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü verilerine göre Diyarbakır'da yaklaşık 3 bin 300 çocuğun sokakta çalıştığını belirterek, "Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuklar, ülke genelinin yaklaşık yüzde 8-9'unu oluşturmaktadır. Projemizde sokakta çalışan çocukların ve dolayısıyla toplumun Hepatit B'den korunmasını sağlamak istiyoruz. Proje kapsamında İl merkezinde sokakta çalışan 400 çocuğun Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde Hepatit B ile ilgili taramaları yapılacak ve bu tahliller neticesinde bu çocuklardan Hepatit B taşıyıcısı olanlar saptanacak, hastalık tespit edilen çocukların tedavilerinin yapılması, aşılamaya uygun olan çocukların ise aşılarının yapılması sağlanarak hastalığın yayılması engellenmiş olacaktır. 12 ay sürecek olan projenin bütçesi 82 bin 635 Euro'dur" şeklinde konuştu.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 16:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ferit adıgüzel IP: 212.175.49.xxx Tarih : 3.07.2008 01:32:53

ben bir d.bakırlı olarak bu duruma çok üzüldüm bizim çoçuklar bunu hak etmiyor okumayı hakediyor ve buda aileden kaynaklanıyor aile okumamış bırakmıyor çoçuguda okusun bazı ailelerimiz yaptıkları geride kaldı babadan oglula geçmek evlatlarını yerde bulan aileler onları dışarıya salıverenlerin hakkında soruşturma açılması gerekiyor bence okuma daima şart