5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

‘Çok dilli belediyeciliğe’ çifte soruşturma

ÇOK dilli belediyecilikle ilgili meclis kararı alan Diyarbakır’ın Sur Belediyesi hakkında İçişleri Bakanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı ayrı ayrı soruşturma başlattı. Bakanlığın gönderdiği iki müfettiş Diyarbakır’da çalışmalarına başladı.

Diyarbakır’ın DTP’li Sur Belediyesi, geçen hafta ‘çok dilli belediyecilik konusunda meclis kararı aldı. Bu karar üzerine İçişleri Bakanlığı ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı çifte soruşturma başlattı. İçişleri Bakanlığı’ndan gelen Mülkiye Başmüfettişleri Ahmet Koyuncu ile N.Nursel Metin çalışmalarına başladı.

Sur Belediye Meclisi'nin konuyla ilgili kararını isteyen müfettişlerin Sur Belediye Başkanlığı’na gönderdiği yazıda şöyle denildi:

“Sur Belediye Meclisi'nce belediye hizmetlerinin Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe, Süryanice ve İngilizce verilebilmesi için, Anayasamıza ve mevzuat hükümlerine aykırı olarak ‘Çok dilli belediyecilik’ kararı alındı’ iddiası ile ilgili bütün bilgi ve belgelerin ‘meclis kararları, komisyon raporları, önergeler, kararlarla ilgili uygulamalar’ onaylı ikişer nüsha halinde ivedi olarak müfettişliğimize gönderilmesini rica ederiz.”

İçişleri Bakanlığı’ndan gelen müfettişler çok dilli belediyecilikle ilgili alınan kararın yanı sıra, belediye tarafından bir süre önce faaliyete sokulan Linux tabanlı Kürtçe yazılım sistemiyle ilgili de inceleme başlattı. Müfettişlerin bu konuyla ilgili Sur Belediye Başkanlığı'na gönderdikleri yazıda da şu ifadelere yer verildi:

“Yazılım sisteminin hangi amaçla yaptırıldığı, yazılım sisteminin hangi kişi ya da firmaya yaptırıldığı, yazılım sisteminin hangi amaçla ve ne tür resmi iş ve işlemlerde kullanılmakta olduğu, yazılımın belediyeye ait hangi birimlerde ve kaç bilgisayarda yüklü ve kullanımda olduğu hususundaki bilgi ve belgeler ile yazılım sistemine belediye bütçesinden harcama yapılıp yapılmadığı ve eğer yapıldıysa buna ilişkin lüzum müzekkeresi ile ihale onay belgesi, sözleşme ve ödeme belgelerinin, onaylı ikişer nüsha halinde ivedi olarak müfettişliğimize gönderilmesini rica ederiz.”

SAVCILIK SORUŞTURMASI

Sur Belediye Meclisi'nin ‘çok dilli belediyecilik’ kararıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri'nin yanı sıra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı. Başsavcılık ‘acil’ başlığıyla belediyeye gönderdiği yazıda, “Belediyeniz Meclisi'nin almış olduğu belediye hizmetlerinde bundan sonra Türkçe dışında Kürtçe, Ermenice, Süryanice ve İngilizce gibi dillerde yayın yapılacağına dair alınan meclis kararının bir örneği, söz konusu toplantıya katılan meclis üyelerinin açık kimlik ve adres bilgilerinin Cumhuriyet Başsavcılığımıza bildirilmesi, söz konusu toplantıya ait meclis tutanakları ve meclis karar özetlerinin ivedi suretle başsavcılığımıza gönderilmesin hususunda gereğini rica ederim” denildi.

Sur Belediye Başkanlığı, savcılığın talebi üzerine alınan meclis kararını, tutanakları ve gerekli belgeleri savcılığa teslim etti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 17:59:20
Güncelleme :9 Ocak 2007 Salı 18:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?