7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Çözüm özerk Kürdistan

DTK TOPLANTISINDAN BOYKOT VE 'DEMOKRATİK ÖZERKLİK' ÇIKTI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis toplantısında alınan kararlar DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk tarafından açıklandı. "Özerk Kürdistan çözüm önerisi daimi meclisimiz tarafından esas alınmaktadır" diyen Türk, bunun birlikte yaşama projesi olduğunu dile getirdi.

DTK Daimi Meclis toplantısında alınan kararlar açıklandı. DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün açıkladığı kararlarda PKK'nın ilan ettiği eylemsizlik kararının bir fırsat olduğu iddia edildi. Cigerhun Kültür Merkezi'nde 2 gün devam eden toplantının ardından alınan kararlar Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve DTK'lıların katılımı ile açıklandı. Türk, "PKK'nin eylemsizlik kararını cesurca nitelendiriyor ve toplumsal barışa tarihi bir fırsat sunduğu inancıyla memnuniyetimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Çağrıda bulunan gruplar olarak bundan sonra biz taleplerimizi hükümete ve devlete iletmek zorundayız. Bir kez daha askeri ve siyasi operasyonları fiili olarak durdurmaya çağırıyoruz. Kardeş kanının dökülmemesi için Türkiye ve Kürt halkını savaşa karşı çıkmaya çağırıyorum. Müzakere sürecinin başlaması için güven verici adımlar atılmak zorundadır. Zira eylemsizliğe yanıt verilmez ise ölümler devam eder ise, bizim bir kez daha eylemsizliği sürdürün çağrısında bulunmaya yüzümüz olmayacaktır" diye belirtti.

 

Türk temel gündemlerini sıralarken, "Yeni bir demokratik anayasanın hazırlanması, haksız şekilde tutuklu bulunan barış grubu üyeleri ve Kürt siyasetçilerin bırakılması, yüzde 10 barajının kaldırılması gündemleri temel gündemler olacaktır. Özerk Kürdistan çözüm önerisi daimi meclisimiz tarafından esas alınmaktadır. Demokratik Özerklik Projesi ayrıştırıcı değil, gönüllü birlikteliği esas alan bir birlikte yaşama projesidir. Demokratik özerklik talebinde en büyük desteği aydını, yazarı, akademisyeni ile tüm

Türkiye halkından beklemekteyiz. DTK birlikte yaşamayı esas alan Demokratik Özerklik projesi ile ilgili olarak bir çalıştay düzenlenecek ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır" dedi.

DTK, hükümet, Abdullah Öcalan ve PKK başta olmak üzere çözüme katkıda bulunacak herkesle görüşmeyi amaçlamadığını söyleyen Türk, "DTK, Kürt ulusal birliğine yönelik tüm çalışmaları esas alacaktır" ifadelerini kullandı.

Kürtlerin referandumun barışcıl bir ortamda geçmesi için üzerine düşen her şeyi yaptığına dikkat çeken Türk, "DTK, boykot tavrının ilkeli bir görüş olduğu görüşüne de inancını sürdürmektedir. Türkiye'nin Kürt sorunu aynı zamanda Türkiye sorunudur. Sorunun çözülmesi için elbette ki hükümet desteği de gereklidir. İnsanlarımız bir daha ölüleri görmek istiyor" şeklinde konuştu.

"Silahların susturulması bizim talebimizdir" diyen Türk, "Kürt demokratların, aydınların bir talebiydi. Birbirimizi anladığımız zaman sorunun çözümüne katkı sunmuş olacağız' diye konuştu.

Tüm taraflarla görüşme anlamında çabalarının olacağını söyleyen DTK Eşbaşkanı Türk, "Ne Türk ne de Kürt halkının bu sürece tahammülü kalmamıştır. İnanç sahibi herkesin bu konunun çözümü üzerinde çaba göstermesi gibi bir sorumluluğu vardır" dedi.

DTK TOPLANTISINDAN BOYKOT VE 'DEMOKRATİK ÖZERKLİK' ÇIKTI
DTK TOPLANTISINDAN BOYKOT VE 'DEMOKRATİK ÖZERKLİK' ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2010 Pazartesi 12:18:05
Güncelleme :23 Ağustos 2010 Pazartesi 18:34:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?