7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

'Dağ Dili'nin prömiyeri yapıldı

ZİMANE ÇİYA'NIN PRÖMİYERİ YAPILDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu oyuncularının sahneye koyduğu Zimane Çiya (Dağ Dili) adlı oyunun prömiyeri yapıldı. Forum Tiyatrosu tekniği ile sahneye konulan oyunda seyirciler memnun olmadıkları diyalogları sahneye çıkarak değiştirdi.

Nobel ödüllü dünyaca ünlü yazar Harold Pinter'ın, cezaevlerindeki sorunları yerinde görmek ve destek vermek için geldiği Türkiye'den döndükten sonra kaleme aldığı politik oyun Mountain Language, Kürtçeye ilk defa Zimane Çiya (Dağ Dili) olarak çevrildi ve sahnelendi.

Geleneksel tiyatro kalıplarının dışında bir tiyatro tekniği olan Forum Tiyatro'nun önde gelen isimlerinden Kanadalı yönetmen Luciano Iogna tarafından sahneye konulan oyun için seyircilerin giriş yaptığı kapı cezaevi kapısı olarak dekore edildi. Kapıda seyircilerin ellerine cezaevine ziyaretçi olarak geldiklerini hissetmeleri için Zimane Çiya yazılı mühürler vuruldu. Seyirciler şaşkınlık içinde yerlerine otururken gardiyan rolündeki oyuncular seyirciler arasında dolaşarak salonda gergin bir atmosfer oluşturdu.

Oyunun jokerleri Kemal Ulusoy ve Güle Özalp Ulusoy, Forum Tiyatrosu tekniğinin özelliklerini anlatarak seyircilerin oyuna müdahale hakları olduğunu açıkladı. Oyunun bitmesinin ardından dekor yenilendi ve bu kez seyircilerden oyuna istedikleri yerde müdahale edebilmeleri çağrısı yapıldı. Sahnede haksızlığa uğradıklarını düşündükleri karakterlerin yerine geçen seyircilerin yeni diyaloglarla oyunun ritmini değiştirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız ile Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe oyunculara çiçek vererek kutladı. Oyuncular ve seyirciler daha sonra verilen kokteylde bir araya geldi.

Harold Pinter'ın kaleme aldığı "Zımane Çiya" bilinmez bir ülkede, dağlı bir ana ile tutuklu oğlu arasındaki bir olaydan yola çıkılarak yazıldı. Ana, cezaevinde görüş sırasında kendi ana dilinden başka bir dili bilmediği için çok sevdiği oğluyla konuşamamaktadır. Görüşme sırasında kendi dilinde ancak, "Ekmek getirdim, elma getirdim" diyebilmektedir. Bu nedenle gardiyan tarafından dövülür. Sonra da ölür.

ZİMANE ÇİYA'NIN PRÖMİYERİ YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2009 Cumartesi 13:20:02
Güncelleme :19 Aralık 2009 Cumartesi 14:36:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?