4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

'Dam' kazaları başladı

Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte geceyi evlerinin damında geçiren Güneydoğulular, adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Diyarbakır genelinde yüksekten düşenlerin sayısı 22 günde 652 oldu.

Diyarbakır’da 8 kişinin hayatını kaybettiği yüksekten düşme vakalarında birçok kişi ise bacak, kol kırığı ve kafa travmasıyla Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınıyor.

Devlet Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Uzman Dr. Murat Orak, aşırı hava sıcaklığının yaşandığı kentte, son 22 gün içinde 652 yüksekten düşme vakasıyla karşı karşıya kaldıklarını, bunlardan 8’inin hayatını kaybettiğini, 35’inin ise sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu söyledi.

Damda yatmaların Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın bir alışkanlık olduğunu ifade eden Dr. Orak, "Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte acil servise gelen düşme vakalarının sayısı da artmakta. Şu anda Haziran’ın 22’sinde olmamıza rağmen, 652 düşme vakasıyla hastanemize başvuru yapıldı. Bunlardan 8 vatandaşımız hastaneye gelirken vefat etti. 40’a yakın hastamızı yoğun bakıma aldık. Şu anda Devlet Hastanesi’nde 4 beyin cerrahi, 5 ortopedist, 9 genel cerrah, 3 göğüs cerrahisi ve 2 kardiovaskülerimiz olmak üzere bütün branşlarda uzman hekimlerimiz bulunmakta. Müdahale açısından bir problem yaşamamaktayız. Hastaların bize ilk müracaatından itibaren gerekli müdahale ve tetkikleri yaptıktan sonra, hastayı sağlık durumunun ciddiyetine göre takibe alıyoruz ve gerekli tedaviyi yapıyoruz" dedi.

Yüksekten düşme vakalarının Güneydoğu’da yaygın olarak görüldüğüne dikkat çeken Dr. Orak, "İnsanlar, sıcak havanın etkisiyle daha serin olan damlarda yatmayı tercih ediyorlar. Bu da beraberinde bazı tehlikeleri getiriyor. Uyku sersemliğiyle yatağından kalkan vatandaşlar, ihtiyaçlarını gidermek için hareketlendiklerinde damdan veya merdivenlerden düşebiliyor. Bu düşme sonucunda ise, üzücü olaylar meydana geliyor. Bir de bu yörede belli kesimler, sosyoekonomik düzeylerinin düşüklüğü dolayısıyla daha çok damlarda yatmaktadır. Damlarda koruyucu önlemlerin alınmaması nedeniyle de çoğunlukla çocuklar damlardan düşmektedir. Yüksekten düşme vakaları bizim bölgemizde olmaktadır" açıklamalarında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 16:32:56
Güncelleme :22 Haziran 2005 Çarşamba 17:13:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?