7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Damdan düşen düşene

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından yapılan "Diyarbakır'daki Konutlarda Düşme Olguları ve Risk Faktörleri" konulu araştırmada, bin 445 konutta toplam 246 düşme vakası olduğu saptanırken, düşenlerin yüzde 37'sinin hastaneye yatırıldığı, yüzde 8'inin ameliyat olduğu belirlendi. 

Diyarbakır başta olmak üzere bölgede özellikle yaz mevsiminde damdan düşmelerin artması üzerine DÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile Beyin Cerrahi Ana Bilim Dalı, bir anket çalışması düzenledi. DÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersen İlçin, Dr. Ali Ceylan ile Beyin Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Tatlı ve Dr. Aslan Güzel tarafından bin 445 konutta birebir görüşme yoluyla yapılan ankette ilginç veriler ortaya çıktı. 

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ceylan, binaların yüzde 16'sında düşme öyküsünün bulunduğunu belirterek, "Damdan düşenlerin yüzde 69'unun 15 yaş altındaki çocuklardan oluştuğu tespit edilen araştırmada, cinsiyet ayırımına göre de düşenlerin yüzde 60.6'sı kadın, yüzde 39.4'ünü erkekler oluşturuyor. Düşme olgularının yüzde 50'si damdan, diğerleri merdiven, balkon, yüksek duvar ve ağaçtan olduğu aktarılan araştırmada, yüzde 98'inin kaza sonucu, yüzde 1.6'sının intihar, yüzde 4'ü itme şeklinde gerçekleşmiştir. Düşme riskini artıracak yapısal eksiklik yönünden incelenen konutların yüzde 50'inde çatı olmayan düz dam, yüzde 32'sinin korkuluksuz pencere, yüzde 19'unun korkuluksuz merdiven, yüzde 10'un da korkuluksuz balkonları bulunduğunu gördük. Araştırmamızda, konutların yüzde 10'unda yetersiz aydınlatma, yüzde 6'sında ise asansör boşluğu bulunduğunu belirledik. Çatı ya da damın çıkış kapılarında kilit ya da herhangi bir kontrol önlemi olmayan konutlarda düşme riskinin diğer konutlara göre 4 kat, damlarda korkuluk olmamasının düşme riskinin diğer konutlara göre 3 kat daha fazla olması dikkat çekiciydi" dedi. 

Bin 445 konutta toplam 246 düşme vakası olduğunun saptandığını kaydeden Doç. Dr. Ali Ceylan, "Düşme öyküsü olan konutların yüzde 61'i 1 veya 2 katlı olan konutlardı. Düşenlerin yüzde 37'si hastaneye yatırılmış, yüzde 8'inin ameliyat olduğu ortaya çıktı. Düşenlerin yüzde 29'unda tedavi sonrasında işlev veya doku bozukluğu meydana geldiği, yüzde 15'inin de havale geçirdiği tespit edildi. Düşenlerin yüzde 69'unun çocuklar olması nedeniyle, çocukların korunmasında ve konutlardaki riskli yapı eksikliklerinin giderilmesinde anne ve babalara büyük sorumluluk düşüyor. İklimin sıcak olması nedeniyle özellikle yaz aylarında çatı, dam gibi açık alanlarda yatma alışkanlığı olan bölgelerde kişilerin çocuklarını korumaları konusunda eğitim önemlidir. Çatı, dam, balkon ve merdivenlerin etrafına korkuluk yapılması ve buralara çıkışların kontrollü olması gerekir. Yerel yönetimlerdeki teknik elemanlar, bu tür yapısal eksiklikler giderildikten sonra binalara ruhsat vermeleri konusunda duyarlı olmalıdır. Bölgede travma nedenleri arasında damdan düşme de yer alıyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.
.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2006 Salı 16:31:14
Güncelleme :13 Haziran 2006 Salı 16:42:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?