8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Dava 30 Eylül'e ertelendi

Çocuklar için Türkçe ve Kürtçe oyun kitabı bastırdığı için 3'er yıl hapis cezasıyla yargılanan DTP'li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve belediye şube müdürlerinin yargılanmasına Diyarbakır'da devam edildi.

Sur Belediyesi'nin ''Çok dilli belediyecilik'' adını verdiği uygulama kapsamında çocuklar için bastırdığı Türkçe-Kürtçe oyun kitapları nedeniyle, Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile belediye şube müdürleri M. Ali Altınkaynak, Hüseyin Kaya ve Resul Baran'ın yargılanmalarına bugün Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Başkan Demirbaş ve şube müdürlerinin, Türkçe-Kürtçe çocuk oyun kitabı yayınlayarak belediye bütçesinden harcama yapmaları nedeniyle görevi kötüye kullandıkları ve Türk Harf Kanunu'na muhalefet ettikleri iddiasıyla açılan davada cumhuriyet savcısı, Demirbaş ve daire müdürlerinin 3'er yıl hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Sur Belediye Başkanıyken ''Çok dilli belediyecilik'' kararı ve uygulaması nedeniyle görevden alınan ve tekrar Belediye Başkanı seçilen Abdullah Demirbaş, mahkeme çıkışı yaptığı açıklamada, "Kürtçe ile ilgili tartışmaların sürdüğü bugünlerde hala ceza alınması düşündürücüdür. Yaptığımızın hukuki ve meşru olduğu ortaya çıkacaktır.

Evrensel hukukta eşitlik hukuku vardır, bir kişiye bir kuruma suç olan bir başka kuruma da suçtur. Bu anlamı ile halen hükümetin veya mevcut sistemin çifte standarttan vazgeçmelidir ve İçişleri Bakanlığı davadan çekilmelidir diye düşünüyorum. Bütün her şeye rağmen demokrasi kazanacaktır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti hakim değişikliği nedeniyle dosyanın tekrar incelenmesi gerektiğini bildirerek bu nedenle mahkemeyi 30 Eylül 2009 tarihine erteledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 15:23:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?